Oslo Kammermusikkfestival 16.8.2013, På Sommerslottet – en bevelige forestilling, Utøvere fra Den Norske Opera og Ballett – med sangerne: Eli Kristin Hanssveen og Nils Harald Sødal, musikerne Øyvind Bjorå ,Catharina Chen, Øyvind Plassen, Audun Sandvik og Kalle Esanpoika Kuusava, danserne Julie Gardette, Francesca Golfetto, Klara Mårtensson, Douwe Dekkers, Patrick King, Johan King Silverhult, Sebastian Thill og Osiel Gouneo, regi og koreografi: Patrick King
alle fotos: KulturspeilePå sjøen med opera og ballett
Før sesongen egentlig er kommet i gang kan Den Norske Opera & Ballet notere seg for sin første brakfulltreffer. I samarbeid med Oslo Kammermusikkfestival og Det Kongelig Slott ble det arrangert båttur fra Bjørvika over til Oscarshall og tilbake med innlagte ballettscener, sangnumre og masse stunts. Trappene lysthusene og de idylliske dammene med fontener på Oscarshall nærmest innbød til dette. Og det utfoldet seg i spektakulær dans og musikk den halvannen timen det varte – i og utenfor lystslottet med bakgrunn i det kongelige anlegget fra 1850-tallet og et kveldssolglitrende Oslo tvers over Frognerkilen.
“På sommerslottet” ble denne forestillingen kalt. På Oscarshall var det lagt opp til en ballett i én akt til musikk av Händel, Bach, Grieg, Verdi, Lehar med flere. Scenene skiftet alt ettersom vi beveget oss innendørs eller var (mest) ute. Alt var lagt opp etter slottets beliggenhet, lysthusene, trappetrinnene oppover og de små dammene. Sanginnslagene var ved Eli Hansveen og Jan Sødal. Sistnevnte bygget opp stemningen ved å traktere trekkspillet på sjøturen fra Bjørvika i matchende sjømannsshanties – hørtes det ut for oss – i kveldsbrisen som fort førte over i duett med Eli Hansveen fra West Side Story.
Da vi ankom Oscarshall sto musikerne dandert oppover trappene og lysthusene fra brygga og opp nesten som til en hagefest for adelen i barokktider . Så møtte vi danserne. Lekkert, lekent og i sommerlige kostymer flagret de forbi med elegante bevegelser og hint med utdrag som svakt kunne peke mot klassiske balletter.
Jeg likte avgjort ballettscenen som var gjort med intermezzo-satsen fra Griegs strykekvartett som musikk. Litt spenstig ballettslåssing til Grieg inne i Oscarshalls ene stue er så avgjort noe som ikke hører hverdagen, eller en operascene til.
Avslutningdnummeret med Patrick King som kjempefugl i silhouett på trappa ut mot fjorden og Oslo, var vakkert og betagende.
Oscarshall ble anlagt av den norsk-svenske kong Oscar I på 1850-tallet som en sommerresidens. Det var etter sigende i bruk av kongen og dronnningen bare en natt på den tiden. Lystslottet har en grandios besmykking. Inne i spisesalen henger noen av Norges-historiens mest kjente kunstverk med Tidemand og Gude i spissen. Det var synd at scenen i spisesalen (sang og dans) ble holdt i et slik mørke at få fikk med seg den flotte kunsten høyt oppe på veggene.
Heldigvis får en si opplevde vi bare to scener innendørs i hvert av de to store rommene nede. Selv om lystslottet er grandiost i sin utforming og beliggenhet og et landemerke for Oslo sett fra Frognerkilen, er det først og fremst uteomådene som er fortryllende. Det lar seg ikke nekte at innendørs er det både mørkt (i kontrast til sommerlyset utendørs) og holdt i tildels glorete farger.
Slentrende og lekende, dette var et arrangement som Bjørvika-institusjonen kommer mer enn fjellstøtt fra. Det gir en hint om hva vi kan vente oss i framtiden. For med bakgrunn i denne suksessen er det bare å trå til og utnytte Bjørvikaoperaens beliggenhet ved sjøkanten og hva det kan føre til av spennende arrangementer og opplevelser. Oscarshall-arrangementet må fortsette, kanskje utvides, og det er bare å åpne øynene opp for alt det andre sjø-Oslo kan tilby. Hovedøya ligger næmest og Bygdøy er stort…
Det eneste aberet med et arrangement som dette er at det er sterkt væravhengig. Vi var av de heldige som fikk oppleve det i sola og sommervarmen. Det er det ikke alltid en garanti for i sommer-Norge.