Kulturnyheter

Operastreiken over: mye å rette opp

Lang vei å gå for å få smilet tilbake, alle fotos: Kulturspeilet
Lang vei å gå for å få smilet tilbake, alle fotos: Kulturspeilet

Eksterior4Opera-streiken er over, og vi skal være glade for det. Men vi har fått oppleve en kulturminister med en tafatt og lite tillitsvekkende holdning. En kulturminister er først og fremst det som ordet sier, en minister med ansvaret for kulturen. Som kulturens øverste leder og eier av Den Norske Opera & Ballett må kulturministeren ikke bare se seg som arbeidstakernes formelle motpart og arbeidsgiver. Ansvaret er langt mer enn det.

Kulturminister Anneken Huitfeldt har en lang vei å gå for å rette opp sitt og regjeringens omdømme etter den ukes-lange streiken. Først og fremst inntrykket av at den regjeringen hun er med i holder hva den lover. Dernest må hun gjøre en kraftanstrengelse for å endre det direkte nedslående personlige inntrykket hun gjorde under konflikten ved å stille seg totalt fraværende og likesom ikke interessert i om operaen spilte forestillinger eller ikke – og tapte penger.

Operaen har måttet kutte en rekke forestillinger av operaen Jorden rundt på åtti dager og balletten Askepott. Det er regnet med at Den Norske Opera & Ballett har tapt en halv million kroner pr. forestilling. Men Den Norske Opera & Ballett er selv relativt uforskyldt i konflikten. Det er departementet og derved kulturministeren som har vært den direkte motparten og stått steilt på sitt.

Streiken har også vært kulturminister Anneken Huitfeldts største nederlag til nå. Som øverste ansvarlig på arbeidsgiversiden oppfattet vi at hun sto for den største kardinalfeilen av alle i arbeidslivet: ikke å følge opp tidligere avgitte løfter og underskrevne protokoller.

Vi trenger ikke et Soria Moria-slott med slukte lys
Vi trenger ikke et Soria Moria-slott med slukte lys

Streiken skyldes at arbeidstakerne – musikere, ballettdansere og sangere – mente at motparten ikke fulgte opp en tidligere protokoll om å heve lønningene slik at det var lik lønn for likt arbeid over hele landet. Harmen var selvfølgelig stor. Sist vi husker noe tilsvarende har skjedd på kultursiden i norsk arbeidsliv var i 1971 da daværende kulturminister Gjerde nektet å følge opp en protokoll som LO og arbeidsgiverne hadde inngått ved teatrene. Det førte også til streik – og lønnstillegg pr. hode som tilsvarer etter dagens nivå mer enn 30 000 kr. i snitt…

Til syvende og sist er det kulturministerens ubehjelpelige oppførsel i denne saken som er det graverende. Hun har en lang vei å gå for å rette opp denne fadesen og framstå som den kulturelle frontfiguren som hun egentlig burde være.

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …