Robert M. Edsel i samarbeid med Bred Witter: Skattejakt bak nazistenes linjer, Vigmostad og Bjørke 2010, 431 s.
Historien er stort sett ukjent for oss. Men under lesingen av denne fascinerende historien lå det hele tiden under en dirrende undertone som stadig ble sterkere: nazistenes forbrytelser framstår kanskje i et sterkere relieff når man går inn på personene bak ideologien og deres handlemønstre. Her står tankegangen og de personlige motivene bak nazilederne fram i et grelt lys.
Historien er denne: gradvis ble de allierte klar over at nazistene plyndret kunstskatter etterhvert som de la under seg land etter land. Ikke bare kunstskatter, men også personlige eiendeler som møbler, fotografier osv. Jøders eiendom ble eksempelvis konfiskert uten dikkedarer.
Det ble derfor opprettet en liten styrke bestående av kunstkonservatorer og kunstkjennere som skulle følge de militære styrkene etterhvert som de rykket fram i Vest-Europa fra 1943. (I øst så russerne det på en annen måte: kunstskattene skulle være en del av erstatningen for de enorme ødeleggelsene nazistene hadde utrettet) Etterhvert fikk denne lille styrken større og større betydning da omfanget trådte klarere fram. Styrken – ‘The Monuments Men’ – skulle katalogisere og forsøke å føre kunstgjenstandene tilbake til opphavslandene. De vest-alliertes ledelse så det slik at i kampen for å ‘redde kulturen og sivilisasjonen’ var det innlysende å ta hånd om kunsten.
Det avslørte seg etterhvert et omfang som var nesten utrolig. For noen nazilederes del var det viktig å destruere kunstgjenstandene i takt med at de trakk seg tilbake. Andre var rett og slett griske innstilt: de ville karre til seg det de maktet. Forfengelige Göring var en av dem. Hitler så det på en annen måte: i hans tusenårsrike skulle det opprettes et kulturelt sentrum i fødebyen Linz der verdens fremste kunstskatter var samlet.
‘Monumentmennene’ hadde derfor etterhvert flersidige oppgaver og i krigens siste uker ble det et kappløp for å redde kunstgjenstandene før de ble ødelagt.
Dette framstilles i denne dokumentarboken som også blir en reise i vår nyere tids grufulle forbrytelser. Dette er å kaste lys over sider ved nazismen og den annen verdenskrig som er lite kjent for oss.
Facinerende! Spennende!
Anbefales!