Kim Fay: Den tapte historien. Bazar Forlag 2014 353 s.
Av og til kan virkeligheten overstråle fantasien.
Det opplever vi med denne fortellingen. Det tok ikke lang tid etter at denne boka kom på norsk før vi får nyheten om virkelighetens Indiana Jones, kalt Indiana Jane, som hadde reddet verdifulle Khmer-skatter og hadde fått dem tilbake til der de hører hjemme, på nasjonalmuseet i Kambodsja.
Denne boka er en ren fiksjon. Den er lagt opp etter et slags mønster av Indiana Jones-filmene og hensikten har åpenlyst vært å belyse hvilket rikt samfunn Kambodsja må ha vært for inntii noen århundrer siden – nøyaktig til og med ca. år 1400. Samt å rette en pekefinger mot vår vestlige utnytting av u-landenes tidligere rikdom og skatter, det være seg Khmer-riket, i Afrika eller i Latin-Amerika.
Inntil virkeligheten innhenter fantasien og gir oss en beretning om at det faktisk er mer enn hold i det utgangspunktet forfatteren i sin fantasi har valgt, at det gamle Khmer-riket var utrolig rikt og hadde skatter av en velde vi knapt kan forestille oss, selv etter å ha sett dagens resten av Angkor Wat.
Om selve boka er det å si at det er en nyere versjon laget over Indiana Jones-konseptet, med skattejakt, spenning og kjærlighet som ingredienser. Boka er slett ikke dårlig skrevet. Men egentlig ikke noe direkte oppsiktsvekkende for å si det slik. Hvis ikke forfatteren hadde fått virkelig drahjelp der virkeligheten slår til og viser at denne fortellingen faktisk er noe som har rot i dagens virkelighet. For alle som setter pris på Indiana Jones-fortellingene er dette uansett midt i blinken.
Debatten om å føre kunstskatter tilbake til dit de hører hjemme har i den senere tid fått sterk aktualitet. Det gjelder ikke bare u-landene og den tredje verden. Helt siden den andre verdenskrig tok slutt har etterkommerne krevd at de skatter, i første rekke verdifull kunst, som nazistene beslagla fra jøder, skal tilbakeføres til dem som rettmessig eier dem, i første rekke etterkommere og familie.
Flere konflikter og saker rundt dette temaet pågår for fullt i dag. Og gamle khmer-skatter står sentralt når det gjelder kulturminher og den tredje verden.
Full klaff med utgivelsen av denne boka med andre ord.