Susanne Staun: Akutten, Gyldendal 2007 236 s.
Denne boken er en redselsfull historie om baksidene av det som skjer når de tidligere østblokkstatene skifter samfunnsystem og velger demokratiets og ‘friheten’s vei. Den fortelles som om det er en sann historie, faktisk kan den også være sann for vi har hørt tilsvarende historier mange ganger.
Katarina er engelsklærer i Usbekistan. En natt henter politiet hennes ektemann og senere får hun vite at han er død i fengselet. Et tilbud om å bli engelsklærer ved ambassaden i Praha dukker opp. Hun griper dette tilbudet med begjær men det viser seg å være et falsum.
I bilen på vei fra flyplassen blir hun bedøvet. Halvt i tåka blir hun voldtatt av flere menn og finner seg selv innesperret i et kjellerlokale uten vinduer. Det er et bordell og her må hun i to år betjene opptil 15 kunder hver dag.
Til slutt kommer hun seg vekk herfra, men det viser seg at redningsmannen er en helt annen enn han ga inntrykk av. Selv politiet er gjennomkorrupt. Til tider kommer vi nært inn på den galskapen Katarina må føle, det blir som å være i en kafka’sk verden, hun har ingen steder å henvende seg til.
Boka gir også et glimt av den råskapen som i dag finnes i Øst-Europa. Den gir et innblikk i virkeligheten til sigøynerne som i flere år har opplevd en undertrykkelse og forfølgelse i Tsjekkia verre enn det som jødene ble utsatt for i Tyskland noen tiår tidligere. Fornedrende er et altfor pent ord å bruke i denne forbindelse.
Bokas første del følger sinnet til Katarina. Det befínner seg i tåke og forvirring. Etterhvert klarner det og bokas siste del er formet som en spennende thriller. Her stiger det andre aspektet fram, hvordan Katarinas sinn er blitt ødelagt og korrumpert og hvordan hun selv må ty til samme metoder for å forsøke og komme seg ut.
Bak det hele hviler den ubehagelige sannhet, det er vi i Vesten som opprettholder dette systemet. I boka er det tyske lastebilsjåfører men vi behøver ikke ta veien lenger enn til Skippergata eller til Grønland hvor fullstappete trafficking-biler velter inn fra Sverige, for å få anskueliggjort vårt eget ansvar.
Det er derfor slike bøker som dette også opplevelses som en beskrivelse av hva vi i Vesten gir menneskene i Øst-Europa når de får oppleve vår ‘frihet og demokrati’. Les: markedskrefter og menneskenes råskap.