Gyldendals reiseguider: Amsterdam, Hovedbidragsytere Robin Pascoe og Christopher Catling, Oversettere Jørund Folstad og Stein Gabrielsen, Gyldendal fakta, 2006, 313 sider
Amsterdam er tulipanenes og kanalenes by. Her kan du oppleve verk av de nederlandske mestere og beundre arkitektur i hovedstaden til det land som en gang var Europas sentrum for diamanthandel. Nå er byen kjent for sin toleranse, med husokkupanter og hasjbarer.
Boken begynner med en kort oversikt over byens historie, fra den ble grunnlagt under havets overflate i en myr ved utløpet av elven Amstel. Viktige epoker i Amsterdam er presentert i tosidige oppslag. Byens beste museer, kanaler og barer har også fått egne oppslag. Fire sider er viet begivenheter gjennom året og statistikker for nedbør og temperaturer.
Byen er delt inn i syv geografiske områder som er gitt fargekoder og blir presentert i hvert sitt kapittel. Alle severdighetene er presentert med åpningstider, nettadresser og annen nyttig informasjon.
De to første områdene er eldre og nyere side. I det første er universitetsområdet, jødisk museum og Rembrandts hus å finne, i det andre Nieuwe kerk (fra 1300-tallet), Madam Tussauds og Amsterdams historiske museum.
Hovedattraksjonen i området som er kalt Vestre kanalring er Anne Franks hus, i tillegg er det foreslått en spasertur langs kanalene i området. Denne er presentert med en fantastisk utbrettside som forteller om arkitekturen til fasadene langs veien, og i noen tilfeller hva som skjuler seg bak fasaden.
Området Midtre kanalring rommer ingen av de store severdighetene, men her finner ungdommen gateunderholdning og nattliv. Heller ikke Østre kanalring er spekket med attraksjoner, boken omtaler spesielle bruer, plasser og markeder i området. Et bolighus er gjort om til et museum som viser hvilken luksus handelsstanden levde i rundt 1800-tallet.
Det kanalringen mangler av museer gjør Museumsdistriktet som navnet tilsier opp for. På slutten av 1800-talllet var dette området et jordbruksdistrikt, så besluttet byrådet i Amsterdam å bygge ut området til et kunst- og kultursentrum. Slik har det seg at tre av Amsterdams største museer, Rijks-, Stedelijk- og Van Gogh Museum, ligger bare steinkast fra hverandre. Museene er omtalt med flere sider hver.
Plantage var tidligere et friluftsområde utenfor sentrum og ble etter hvert Amsterdams første forstad. Nå kan området skilte med de fleste severdighetene med naturvitenskapelig tilsnitt.
Boken fortsetter med å omtale byer og severdigheter rundt Amsterdam i korte trekk. Deretter følger lister over hotell og spisesteder. Til slutt kommer annen praktisk informasjon.
Gyldendals reiseguider har flere praktiske kart. Den forreste permen har et kart som deler byen inn i de forskjellige områdene, den bakerste har et by kart med inntegnede kollektivruter. Hvert kapitel starter med et gatekart over det aktuelle området og den mest omtalte delen er gjengitt i mindre kart der bygningene er tegnet inn. Bak i boken er det et gatekart over hele sentrum med gatenavnregister. Hotellene og spisestedene har referanser til dette kartet. Severdighetene er tegnet inn på områdekartene.
Mottoet til boken er at den viser det andre bare forteller om, det lever den opp til. Alle sidene er spekket med flotte bilder og illustrasjoner. Sidene er ryddige og boken er lett å finne frem i. Dessuten er den ikke så tung, så den kan bli med på runden rundt i byen.