Bea Uusma: Ekspedisjonen – en kjærlighetshistorie. Cappelen-Damm 2014, 313 s.
Tragedien i Arktis i 1897 – André-ekspedisjonen – blir nå behandlet i en bok av Bea Usma. Det er delvis en skjønnlitterær bok, delvis en fakta- og dokumentasjonsbok om det som skjedde.
Ingeniør André drar med sitt følge på to andre personer av sted med hydrogenballong for å forsøke som de første mennesker å nå Nordpolen. Men det lyktes ikke. Man hørte snart ikke noe fra dem. Først på 1930-tallet ble levningene deres funnet på Kvitøya nord-øst på Svalbard.
Ekspedisjonen hadde voldsom offenlig interesse. Svenskene så på ekspedisjonen med store forhåpminger, endelig skulle det blir deres grabbar som gjorde store ting i oppdagelsesferder under iskalde forhold til steder ingen hadde vært før! Men opplysningene om ferden var fåtallige og funnet etter dem gir intet svar på hvorfor de måtte sette livet til. Utenom det ene at de ganske tidlig måtte gi opp ballongferden og etterlate den på isen.

Ekspedisjonen er blitt omfattet med stor interesse i tiden etterpå. Det finnes utallige teorier om hvorfor det gikk galt. Det som er helt sikkert er at ekspedisjonsdeltakerne var helt uerfarne med å ferdes under arktiske strøk. Utstyr og bekledning var kanskje derfor ikke det beste. Men de hadde mat, brensel og ammunisjon i tilstrekkelige mengder til å holde ut en arktisk natt på noen måneder.
Bea Usma er en svensk lege og forfatter. Hun fattet tidlig i livet sterk interesse for denne ekspedisjonen. Hun har foretatt mange utflukter til Svalbard og Kvitøya for å forsøke å finne ut av mysteriet uten å ha noen endelig konklusjon utenom å fastslå en rekke sannsynlige årsaker.
Den andre delen av boka hennes er fascinerende. Med en kjærlighetshistorie mener hun dels den sanne historien mellom en av ekspedisjonen deltakere og hans forlovede hjemme i Sverige, men også hennes egen forkjærlighet for historien, hvorfor hun gikk så vedig opp i den.
Derfor er dette blitt en fascinerende bok med blanding av disse elementene og bilder som har latt seg framkalle mange år etter av det ekspedisjonen tok selv. Den sier mye om hvordan vi mennesker så sent som i 1897 var underlagt krefter som var langt sterkere enn oss selv. Kanskje også noen tiår senere, for Roald Amundsen omkom som kjent også i en ballongferd over Arktis.