Kulturnyheter

Andsnes i byen

Universitetets Aula 14.4.2002 Stravinskij: Apollon Musagette, Haydn: Klaverkonsert nr. 3 F-dur, Mozart: Klaverkonsert Ess-dur KV 271 Jeunehomme, Stravinskij: Concerto, Det Norske Kammerorkester ledet av Terje Tønnesen, Leif Ove Andsnes – klaver

foto: Kulturspeilet
foto: Kulturspeilet

Denne helgens utvilsomt største begivenhet, Leif Ove Andsnes spilte med Det Norske Kammerorkester i Universitetets Aula. Før turneen med Bologna på førstkommende tirsdag og senere i uken i fire byer i Spania tok de seg tid til denne ekstrakonserten i Oslo.

Konserten var riktignok annonsert, men temmelig beskjedent. Dermed slapp man mediastyret og de håpløst milelange køene av alle dem som ikke slapp inn.

For den trettiårige pianisten fra Karmøy er blitt en av de mest etterspurte av nålevende pianister. Vi vil ikke ta så sterkt i som The Times hvor man roste ham for å være den største blant nålevende, vi tar heller det som uttrykk for den anseelsen han nyter.

De har valgt seg et ‘safe’ program uten for store fallgruver. Stravinskij i neoklassisk utgave, Mozart og Haydn, som de har scoret stort på på CD-siden, innbyr til det sikre framfor det uvisse. Likevel kunne vi ane at all verdens tid til å forberede seg har de ikke hatt, men vi regner med at samspillet sitter slik det skal om knappe 36 timer.

Det er storslått musikk Leif Ove Andsnes bryner seg på. Mozarts konsert er den første av de store klaverkonsertene som trygt kan kalles selvstendige og med hans eget tonespråk. Her fikk den en utforming som vakte enorm applaus fra en fullsatt Aula. Sart og ubeskjedent i starten fikk konserten mulighet for å folde seg ut i annensatsen før innbitt temperament og humør fra solistens side slo til i sistesatsen.

Vi merket det på den innbitte måten Leif Ove Andsnes gjøv løs på de første taktene i denne tredjesatsen. Det var tydelig at han følte seg hjemme og at han trivdes i rollen som solist og samtidig i ledelsen for et kammerorkester der han satt i sentrum for et 20-talls musikere og ledet musikken med innlevelse, kroppspråk og små fakter.

Da må det tilgis at Stravinskij og Haydn kom i annen rekke. For det var Mozart med Leif Ove Andsnes som tok vår oppmerksomhet ved denne anledningen. Vi sier vel møtt igjen!

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …