Kulturnyheter

Andsnes spiller Grieg

Grieg: Klaverkonsert a-moll, Poetiske tonebilder op. 3, Albumblad op. 28, Lyriske stykker op. 43, op. 54 og op. 65
Leif Ove Andsnes – klaver, Bergen Filharmoniske Orkester
opptak juni 1990 og oktober 1992 Virgin Classics 7243 5 61745 2 8

Grieg_AndsnesDet er det tidligere opptaket av Griegs amoll-konsert med 19-åringen Leif Ove Andsnes som plateselskapet nå gir ut pånytt. Pianisten har for flere år siden konsekvent nektet å spille denne konserten. Vi skjønner ham godt. Kombinasjonen av ungt vidunderbarn fra Vestlandet Norway og Griegs lyriske og sødmefylte konsert er altfor fristende for enhver oppegående konsertarrangør.

Men opptaket eksisterer og det er like greitt å få innspillingen tilbake i hyllene nå som den straks 30 år gamle Karmøy-gutten er i ferd med å etablere en internasjonal status vi må helt tilbake til Kirsten Flagstad for å finne maken til. Han begeistrer sitt publikum overalt hvor han spiller og i Storbritannia regnes han som en av de aller fremste utøverne på klaver i dag.

Sympatisk nok har Andsnes de siste ti år valgt den lengre veien for å profilere seg. Det er ikke Chopin, Griegs a-moll og annen klavermusikk for de store massene han ha vært opptatt av. Snarere heller lite spilte verk av Carl Nielsen, Benjamin Britten og ‘papa’ Haydn – og med det slår han fast at han er en utøver med stor personlig integritet som ikke søker det lettest tilgjengelige og mest populære for enhver pris. Framfor alt ikke det som skal tekkes populær-publikummet. Noen Se & Hør-kunstner er han såvisst ikke!

Griegs a-mollkonsert gjør han på en ydmyk måte. Selv om han er teknisk briljerende merker vi at det er atskillig mer innlevelse i den musikken han framfører på de seneste CD-innspillingene. Men dermed ikke sagt at dette ikke er en innspilling man ikke bør ha i spilleren. Leif Ove Andsnes er tross allt den pianisten han er og denne versjonen av Griegs mest populære konsertstykke er det uansett vanskelig å komme utenom.

Bergens Filharmoniske Orkester under Dmitri Kitajenko leverer prima ‘Bergens’-vare.

På disse to CD’ene finner vi også hans innspilling av Griegs sonate og de tre mest kjente av hans Lyriske stykker: opus 43, 54 og 65 (med Til VårenTrolltog og Bryllupsdag på Troldhaugen) foruten Poetiske tonebilderog Albumblad op. 28. Alt i alt utgjør dette en utmerket samling med Griegs musikk. Det gjør disse to CD’ene nesten uunværlige for dem som ønsker Grieg i noenlunde ny tapning samt en komplett Andsnes – og hvem gjør vel ikke det?

Men hvem hos plateselskapet kom på ideen med å utstyre omslaget med den frustrerte kvinnetorsoen til Delacroix?

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …