Ole Rikard Høisæther: Reidar Aulie – kunst og kamp, 176 s. Gyldendal Norsk forlag 1998


Uansett hvordan man snur og vender på det: Reidar Aulie er og blir en sentral skikkelse i dette århundrets norske kunsthistorie. Fra hans sosialt engasjerte arbeider på tredvetallet gjennom hans bilder fra krigen og til sist hans posisjon som professor og rektor ved Statens Kunstakademi har han rukket å markere seg ettertrykkelig.
De offentlige utsmykkingene – hvor Rådhuset og Folkets Hus i Oslo er de mest kjente – har gjort at mange er blitt kjent med hans kunst. Du møter den, nær sagt overalt hvor du snur og vender deg. Til og med vår første lesebok var utstyrt med Reidar Aulies kunst.
Noen av bildene hans – særlig de fra krigsårene – er så å si blitt allemannseie. Deres rå og enkle uttrykk er den norske krigskunsten på billedkunstens område.
En av høstens store utstillinger i Oslo er Reidar Aulie – hans kunst og kamp på Stenersenmuseet. Her presenteres et representativt og bredt utvalg av Aulies mest kjente malerier.

Boka foreligger samtidig med utstillingen. Det er lagt stor vekt på billedmaterialet. Mest overraskende er noen av de bildene som ikke er representert på utstillingen. Sammen med med et knippe bilder hvor man hverken kan se røde faner eller skipsverft, viser Reidar Aulie at han var en kunstner langt utover det sosiale engasjementet.
Inntrykket av Aulies kunst blir rikere etter hvert som vi blir kjent med slike arbeider. Denne boka gir en levende og oversiktiglig innføring i Aulies verk – og hans liv og ‘kamp’, for å kalle det det. Det var ikke bare i de sosialrealistisk inspirerte bildene fra 30-tall, hans bilder fra krigsårdene på 40-tallet og uttallige ‘arbeidslivs’-bilder fra hele sin skapende periode – og ikke glem lesebøkene! – som er Reidar Aulie. Denne bokas fortjeneste, likesom utstillingens, er at den viser en kunstner som også var engasjert i menneskene rundt seg og som gjenga små stemninger med varhet og innlevelse.
Det er den ukjente Aulie som gjør det største inntrykket. Boka gir oss også en biografisk inføring i hans mangefasetterte liv.