Kulturnyheter

Autentiske oppskrifter fra verdens mest berømte kjøkkener: Barcelona

Autentiske oppskrifter fra verdens mest berømte kjøkkener: Barcelona, Oppskrifter og tekst: Paul Richardson, Foto: Jason Lowe
Hovedredaktør: Chuck Williams, Oversatt av: Hege Frydenlund, Schibsted, 2005

e:/Mosaic/share/workareapost4604Barcelonas kulinariske historie er preget av oppturer og nedturer, og i en god periode ble noen av Europas første trykte kokebøker skapt i denne regionen. Områdets allsidige råvarer har lagt grunnlaget for et allsidig katalansk kjøkken. Det tradisjonelle kjøkkenet danner grunnpilaren i Barcelonas restaurantverden. De forskjellige mattradisjonene har hvert sitt område i byen og boken gir et overblikk over de beste mulighetene til å prøvesmake Barcelonas mangefaseterte kjøkken ute.

Det beste Barcelona har å by på er presentert i et eget kapitel før oppskriftene kommer. Her har tapas, pølser og spekemat, olivenoljer, sjømat, vin, ost, søtt bakverk og sjokolade fått egne avsnitt.

Barcelona er en travel storby hvor folk ofte vil ha seg noe å spise i farta. Det første oppskriftkapitlet er viet denne hurtigmaten og innholder både søte og salte småretter. Så følger forrettene, de er etter spansk tradisjon kraftige og mektige, men er servert i små porsjoner. Her er flere fyldige supper blant annet den velkjente Gazpacho-suppen. Alberginies fracides, fylt aubergine, ser veldig fristende ut. I kapitelet om hovedretter, segons plats, er paella selvfølgelig inkludert. Jeg lot meg friste til å prøve svinekjøtt med picada, Civet de porc, en arbeidskrevende men smakfull rett. Det hele avsluttes med desserter, poster, her er det en del kaker og ellers variasjoner over mer kjente franske desserter. Oppskriftene er enkle å følge, her og der er det riktignok noen litt sære ingredienser. Oppskriftene er fulgt av bilder av rettene, råvarene og innbyggerne som kjøper, selger eller spiser mat. Maten er solid, rustikk og uten jålete fiksfakseri.

Boken er fylt med bilder av Barcelonas særpregede arkitektur, med Gaudis bygninger i spissen. Disse danner et fantastisk bakteppe for boken og gir et godt bilde av byen. Dette gjør at boken også passer godt som en reiseguide for deg som vil besøke byen. 

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …