
Barcode-høyhusene i Bjørvika – kalt “muren” – nærmer seg nå ferdigstillelse i det ytre. Det var ved Bystyrevedtaket om Barcode for bare et par år siden at offentligheten for alvor ble oppmerksom på at Bjørvika ikke bare var den flotte operaen – kåret som Europas flotteste arkitektoniskke nybygg – men også kunne føre med seg trekk som brøt mot den fine og lave linjen som var valgt ved operabygget.

Høyhusene vil legge skygge over stor deler av Oslo øst, Grønland i særdeleshet. Det hjelper ikke at Oslo bys befolkning har kunnet nyte godt av sola i mer enn tusen år, nå kommer den nye tid med sine høyhus og ‘champagne-leiligheter’ (utbyggernes egne ord) og breier seg. I reklamen bys leiligheter og kontorer fram med “luft” og “fjordutsikt”, gjerne fotografert med vakre unge par mot solnedgangen. Men det snakkes ikke noe om alle de som nå vil bli forvist til evig skygge.
Barcode stiller et viktig spørsmål om utformingen av byen Oslo. Er vi tjent med slike høyhus? Er det slik vi tar vare på en by som kan by oss på rike skatter i form av natur og fordums minner? Er det estetisk riktig?
Under Barcode arbeides det nå opp et gedigent garasjeanlegg for privatbiler, noe som er verdt å notere seg i miljøets navn.
Det er også uttrykt frykt for at denne “muren” vil gjøre luftsirkulasjonen i Oslo-gryta verre enn den allerede er.
Byens profil ut mot fjorden vil også endres i stor grad.