Kulturnyheter

Beethovens niende på Rådhusplassen

Rådhusplassen 17.8.2011 Beethoven: Symfoni nr. 9, Oslo-filharmonien, Jacquelyn Wagner , Angelica Voje, Daniel Behle og Audun Iversen – sangsolister, Oslo Filharmoniske Kor, Eivind Aadland, dirigent

Alle fotos: Kulturspeilet
Alle fotos: Kulturspeilet

Forrige gang det var samlet mennesker i stort antall på Rådhusplassen var ved den store minnesmarkeringen for kort tid siden. Så mange som noen hundre tusener var det neppe på denne konserten men det var ganske tett med folk som kom for å høre på Oslo-filharmonien.

170811_eDet begynner å bli en tradisjon å starte sesongen med Beethovens niende på Rådhusplassen. Oslo-filharmonien har i noen år nå innlede sesongen med å framføre denne symfonien i friluft i samarbeid med Oslo Kommune. Det passer også bra til omstendighetene å fokusere på Schillers tekst til denne symfoniens sistesats, Ode til gleden. Nå som de tragiske begivenhetene er kommet noe på avstand er det viktig å fokusere på de enkle og grunnleggende menneskelige mekanismene som livet og gleden ved det.

Konsertene på Rådhusplassen har hatt noe vekslende erfaringer. I år kunne man nyte godt av et relativt behagelig sommervær, regndråpene holdt seg akkurat unna til applausen var ferdig, men da kom de også! Men hovedproblemet er at det kan bli slitsomt å stå på den steinlagte plassen i fem kvarter.

170811_dI år var det derfor satt ut et betydelig antall stoler for de som var ute en time eller to før konserten. Det hjelper atskillig. Dessuten er det en konsert som finner sted i friluft hvor man er avhengig av mikrofonforsterket lyd. Erfaringene med dette kan være noe blandet.

I år var man svært heldige. Lyden bar godt og tydelig. Det merket man på at fiolinene ikke ble tynne og pistrete men låt sterke og fyldige. Og det virket også som om lydbildet var i stand til å dekke et stort område. Det fortelles at man kunne høre Beethoven til langt opp i byen, nesten helt opp til Stortingsgata.

Som sagt er fem kvarter for lenge for en aldrende kropp å stå stiv stille på stein. Vi beveget oss derfor litt rundt og vi kan av den grunn ikke komme inn på solistenes innsats.

Odd S. GullbergFilharmoniens direktør, ønsket velkommen og byrådsleder Stian Berger Røsland holdt en liten tale befridd for politikk. Han gjorde et navn av Oslo-filharmoniens betydning som merkenavn for Oslo. La det ikke bare bli ord, la det få nærliggende, viktige og enkle løsninger!

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …