Kulturnyheter

Berlioz’ dødsmesse

Berlioz: Requiem – Grande Messe des Morts op. 5, Veni creator, Tantum ergo, Pater noster, Adoremus, Resurrexit
Orchestre Symphonique de Montréal dir.: Charles Dutoit, John Mark Ainsley – tenor, Choeur de l’Orchestre Symphonique de Montréal
Decca 458 921-2 (opptak fra mai 1997)

Berlioz_RequiemBerlioz har skaffet seg et navn som en stor orkestermaler, han var den første som for alvor gjorde bruk av det store symfoniorkesteret som pallett for symfoniske dikt.

Hans dødsmesse – requiem – ble skrevet i 1837 og oppført i Invalidedomen i Paris samme år. Det er et stort anlagt verk med betydelig innslag av ekstra messingblåsere. Da det ble oppført av Oslo-filharmonien for et par sesonger siden var begge VIP-losjene på hver side fylt med trompetister. 

I dette sitt første store verk sparer ikke Berlioz på virkemidlene. Foruten den flerdoblete besetningen av messingblåsere – som absolutt får blåst ut ved et par anledninger – legges mye vekt på koret. Til tider blir musikken dramatisk og spektakulær. 

I all sin velde er det likevel et ujevnt verk. Det gjør stort inntrykk, men likevel er det ikke tilstrekkelig musikalsk spenning i det 85 minutters lange verket igjennom til å holde entusiasmen på topp hele veien. Velklingende låter det, og denne innspillingen tar godt vare på de store og vakre øyeblikkene i Berlioz’ partitur. Men vi savner kanskje litt av den friskheten vi ennå husker fra Oslo-filharmoniens framføring av det samme verket – eller var nærheten og den spektakulære plasseringen av trompeter så overbevisende at det gjorde et atskillig sterkere inntrykk enn hva en CD-gjengivelse kan gijøre? 

Vi vet ikke, men vi vil gi det råd å lytte til verket på CD i flere porsjoner. Da stiger storheten i hver av de ni delene klarere fram. For mye grandeurpå en gang kan rett og slett bli for mye. 

De to CD’ene fylles opp av enkeltstående korverk samt et frittstående Resurrexit som er fra hans første store komposisjon Messe solennelle fra 1824 som han beholdt mens resten av verket ble kastet. Det er fra her trompetfanfarene fra den tretten år senere dødsmessen stammer.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …