Franz Berwald: Symfoni nr. 1 g-moll Sinfonie sérieuse, Erinnerung an die norwegische Alpen, Symfoni nr. 2 D-dur Sinfonie capricieuse
Danmarks radio symfoniorkester dir.: Thomas Dausgaard, Chandos CHAN 10303
I denne svenskerusen som feiringen av unionsoppløsningn har utløst, må vi berømme denne innspillingen av svenskenes store 1800-talls komponist. Danmarks fremste symfoniorkester gir her en sympatisk og frisk versjon av en komponist som riktignok til fulle er anerkjent i dag men som på ingen måte ble verdsatt i sin samtid på det nittende århundrets første halvdel.
Franz Berwald (1796 – 1868) var svenskens mest betydelige komponist på 1800-tallet. Det spørs om han ikke også var Sveriges største symfoniker, senere storheter til tross. Den kalde avvisningen han møtte i stokk-konservative Stockholm tvang han til utenlandsopphold. Og det var flere år etter opphold i Berlin at det virkelig løsnet for ham på 1840-tallet. Alle hans fire symfonier stammer fra et tidsrom på bare et par år.
Tonediktet med minner fra den norske fjellheimen ble uroppført i Wien i 1842 og kritikerne der var begeistret. Men hjemme i Sverige var tommelfingrene fremdeles vendt nedover og det måtte drøye mange tiår før komponisten oppnådde den anerkjennelse han fortjente.
På denne innspillingen framføres denne musikken fra 1840-tallet på en frisk og fengende måte. Det er på ingen måte noen komponist med beina i gamle tider vi hører. Thomas Dausgård har det med å kunne få eldre tiders klassikere til å framstå som fornyende, noe ikke minst hans Beethoven-innspilinger har vist.
g-moll symfonier framføres på en overraskende frisk og freidig måte. D-dur symfonien har større dybde i seg men også denne får en sympatisk framføring. Overraskende er Berwalds ‘norske’ komposisjon. Noe gjenkjennende norsk kjenner vi knapt igjen i dette verket, men vi skjønner godt hvorfor det vakte begeistring i Wien i sin tid. Visstnok skal det bygge over temaer, vognmannssanger, komponisten hørte på en Vestlandsturne på 1820-tallet.
Franz Berwald var utvilsomt den ledende komponisten i Norden på 1840-tallet, i hvert fall slik vi kan se det i ettertid. Derfor er det sympatisk å få en slik innspilling som denne, foretatt av danskenes nasjonalorkester og gitt ut på et britisk plateselskap.