Einar Øverenget: Å bli sin egen venn, Aschehoug 2005, 199 s.
Du skal gjøre mot deg selv slik du vil andre skal gjøre mot deg. Dette oppmuntrer Einar Øverenget oss til i sin nye bok Å bli sin egen venn. Hva slags type vennskapsforhold har vi egentlig til oss selv? Kan det i det hele tatt kalles et vennskap? Øverenget oppmuntrer oss til å gå i oss selv, og finne ut følgende: kan du se at du står i et ansvarsforhold til deg selv? På hvilken måte snakker du til deg selv på? Kritiserer du deg selv til stadighet? Dømmer du deg selv hardere enn du dømmer andre?
Øverenget advarer mot å kun ha et nytteforhold til deg selv. Hva så, når man ikke oppnår det man planlegger, og hva når målene vi setter oss ikke nås? Det finnes dessuten ingen garanti for at det å lykkes fører til lykke. Eller hva med det lystbaserte forholdet? Det gir deg respekt kun når det oppleves som morsomt og spennende.
For å få til et godt vennskapelig forhold til seg selv så man foreta et valg, sier Øverenget. Det er ikke en selvfølgelighet at alle er sin egen venn. Men er man det, så kan man utvikle sitt fulle potensial, og frigjøre enorme ressurser. For å oppnå dette vennskapsforholdet, så nevnes noen faktorer man burde se nærmere på, og det er bla språkbruk og tankevirksomhet. Vi skaper og tolker verden gjennom språket.
Det vennskapsforholdet som burde etterstreves er det som gir deg respekt, helt uten betingelser. Alle dine sider må aksepteres som likeverdige. Øverenget løfter til stadighet frem de store filosofiske tenkerne. Noe som går som en rød tråd gjennom filosofihistorien, sier han, er tanken om at en sann venn er en som pleier sin omgang med deg uten å skulle oppnå noe med det.
Øverenget skriver på en direkte og nær måte. Han formidler med innslag av utallige eksempler, mange fra filmens verden, og han viser til filosofien gjennom Aristoteles, Platon og Sokrates. Stoffet er fremkommelig, og det er knyttet logisk til det daglige livet. Han må berømmes for å forene substans med flyt og godt språk. Dette gir en bok som holder på leseren hele tiden, og som inspirerer til ettertanke og oppfølging.
Øverenget er filosof med doktorgrad på Martin Heideggers tenkning. Han rektor ved Humanistisk Akademi, og spesielt opptatt av å gjøre filosofien allment tilgjengelig. Han har tidligere utgitt Seeing the self (1998), Hannah Arendt(2001) og Eksistens (2003).