
Bøker er den beste julegave. Av årets utgivelser vil Kulturspeilets anmeldere trekke fram disse utgivelsene.
Jo Nesbø: Marekorset
Dette er en ny og spennende bok om kriminaletterforskeren Harry Hole fra Oslo Politikammer av Jo Nesbø. Veldig, veldig bra og vil nok være å finne under mange juletrær i år.
Val McDermid: Siste fristelse
Ny psykologisk stor thriller fra Val McDermid. På kontinentet herjer en seriemorder som dreper psykologer. Ofrene befinner seg i minst tre forskjellige land, noe som gjør etterforskingen vanskelig. Krim på sitt beste.
Åsne Seierstad: Hundre og en dag
Dette er en redigert reportasjebok fra Irak-krigen i år. Boka er meget spesiell, spennende, subjektiv, mettet på sterke inntrykk og en beretning som ruver om vår nære verdenshistorie.
Henrik Langeland: Wonderboy
En ordentlig dot.com roman med et lett gjenkjennelig miljø og finansakrobater i fullt firsprang. God skrevet og med tilløp til nærmest surrealistiske skildringer.
Bryan Sykes: Evas syv døtre
En vitenskapsbok om våre genetiske døtre. Utrolig og fascinerende. Ikke minst spennende fortalt. Man trenger ikke å være biolog for å lese boka.
Carl Takle: Tannkost treet
For en knall debut! Dette er den råeste og morsomste, men samtidig tristeste og mest tankevekkende boka man har lest på lange tider. En praktfull bok om vennskap, kjærlighet , rus, religion, kriminalitet, galskap, død og begravelse.
Bill Bryson: Notater fra en liten øy
Vittig og sjarmerende. Bill Bryson forteller om sine to tiår i Storbritannia. Frekk i sin beskrivelse av landet og engelskmennene, men kjærligheten skinner tydelig gjennom.
Torgrim Eggen: Trynefaktoren
“Vi har et land å digitalisere,” sier den statlige storkapitalismens mann. Troverdig bok fra det politiske mijøet og selv i sin avkledning av sosialdemokratiet har forfatteren lykkelig unngått altfor nærgående og lett igjenkjennbare portretter.
Michael Moore: Dumme hvite menn
Sterkt usaklig og meget fornøyelig. Det vrimler av personlige angrep og overdrivelser og forfatteren holder seg neppe til saken alle steder. Men det er en fest å lese boka og usaklighetene er krydderet som gjør denne boka til en feststund med mye gapskratt. Tross sitt alvorlige budskap.
Lars Saabye Christensen: Maskeblomstfamilien
En stor fortellerroman. Mesteparten er knapt antydet. Det meste står utenom linjene. Det vesentlige som bærer handlingen fram knapt antydes. Beretningen er sterkt fengslende og brennende.