
Av årets bøker er det i første rekke en murstein av en bok skrevet av en sannsynligvis kommende Nobelpristaker vi vil anbefale: Mo Yan: Store bryster og brede hofter.
Boka skildrer Kinas historie fra begynnelsen på 1900-tallet fram til i dag i litterær fortellende form. Bare emnet burde tilsi at denne er verdt å lese. I tillegg forsyner Mo Yan fortellingen sin med absurde og surrealistiske scener, slik vi kjenner fra boka som kom på norsk i fjor: Livet og døden tar rotta på meg. Bare for å si det: forfatteren er på ingen måte nådig overfor tidligere tiders og nåværende korrupte makthavere.
Dennen biografien er ikke til å komme forbi. Steve Jobs har forsynt verden med store innovasjoner og grensesprengende nyvinninger de siste førti årene. Likesom han fullstendig har bidratt til å forandre verden, har han også gjort livene våre atskillig rikere. Dette er ikke bare en bok om en enkelt person men i første rekke en fortelling om alt det fenomenale som har skjedd i verden de siste førti årene.

Høsten har stått i rockebiografienes tegn. Fortellingen om Norges største rocker Åge Aleksandersen er en bok som er ærlig og rett-fram, befridd for navlebeskuing og ego-tenking. Ta da også med historien om den mørke siden ved norsk rock, slik den er framstilt i Anders Oddens Piratliv. Gitaristen tilhører ikke førstedivisjon som mediafigur i sladderspaltene, men derfor blir boka også herlig og morsomt fortalt uten ekkelt Se og Hør-kjendiseri.
Skru for all del ikke av lyset skrev vi om Cronins Overgangen. Det dreier seg rett og slett om å loverleve. Men spennende!
Av spenning/krimbøker vil vi forøvrig anbefale sør-afrikanske Deon Meyer. Hans 13 timer er drivende godt fortalt. Av norske bøker i denne genreen kommer vi ikke utenom Jørn Lier Horst, politimannen som skriver bøker nært opp til sitt virkelige liv og det han opplever som politimann i Vestfold. I år kom Vinterstengt, en bok som også har rasket med seg priser.
Du kan forøvrig se vår liste over omtaler av årets bøker her i Kulturspeilet.