Bøker er den beste julegave, i år som alle tidligere år.
2014 har vært et rikt bokår. Av de bøkene som har kommet dette året vil Kulturspeilet spesielt anbefale disse:
Marte Michelet: Den store forbrytelsen
Dokumentasjonsboka om deportasjonen av jødene i Norge under krigen er en rystende ærlig bok. Den forteller om en stor skamplett i norsk historie ført i pennen uten å bli for belærende eller rasende (som hun ville ha stor grunn til). Marte Michelet forteller nøkternt om det som skjedde da norsk politi (!) hentet jødene i deres hjem og sørget for å få dem sendt til den tyske utrydningsleiren Auschwitz. Bare et fåtall overlevde. En grusom historie som vi aldri må la få lov til å gå i glemmeboka.
Jon Michelet: En sjøens helt. Gullgutten
Det er ikke hvert år at far og datter topper listene over de mest populære og solgte bøkene. Men i år må pappa Jon finne seg i å dele suksessen med sin datter Marte. Det tar likevel ikke vekk glansen fra hans tredje bind om den uteseilende unggutten fra Østerdalen på blåmyra under den annen verdenskrig. Det er ramsalt og friskt fortalt og samtidig en fortelling som viser den store uretten som ble begått mot norske sjøfolk, de som mer enn noen andre gjorde en formidabel og nesten umenneskelig innsats under krigen, ofte med livet som innsats. Må også tilføyes at fjorårets bok, Skytteren, fremdeles er blandt de mest solgte bøkene nå foran jul.
Forfatterparet Alexandra og Alexander Ahndoril opptrer under psevdonym. Det er en til tider rå men dyktig spennende fortelling de beretter, om enn kanskje litt brutal og mørk i tonen. Forfatterparet er blant de fremste til å løfte arven videre etter Stieg Larsson.
Lars Mytting: Svøm med dem som drukner
I årets bok får vi en fargerik fortelling med stort spenn både geografisk og historisk. Shetlandsøyene inntar en ikke uvesentlig plass i handlingen. Det er farger, flotte persontegninger og ikke minst et sympatisk verdistandpunkt i tider som dette på slutten av boka. For hva skal vi egentlig med penger og rikdom når vi er glade i hverandre?
Alf R. Jacobsen: Djevelens Kobber
Alf R. Jacobsen har to bøker ute i år. Den ene, om Litza-fronten like ved Finmark, er en dokumentasjonsbok. Den andre, som vi spesielt vil framheve, er en spenningsbok, men kan like gjerne leses i samme åndedrag og som en fortsettelse av dokumentasjonsboka. For det er en fiktiv historie om det forfatteren antar kan ha hendt under de samme forholdene, men som han ikke har belegg for å hevde. Her er altså delvis dokumentasjonen mikset sammen med en spennende fortelling. Så absolutt!
Alf van der Hagen: Kjell Askilden. Et liv
En helt enestående bok. Alf van der Hagen lager et portrett av en forfatter som nå har måttet legge ned skrivingen grunnet synsproblemer. Gjennom hele boka merker du Kjell Askildsens knappe og beskjedne måte å ordlegge seg på. Man han blir ikke mindre bitende og krass av den grunn!
Jørgen Gunnerud: Sju dager i september
Historier og fortellinger fra den annen verdenskrig og særlig krigen i nord, har det kommet flere bøker av i år. Dette er den fjerde vi trekker fram av årets bøker med dette temaet. Det er en roman med flere fokus: først og fremst den fattige kystbefolkningen i Finmark, sjøsamene og de livsvilkårenen de levde under. Vi blir også kjent med et tysk flymannskap på vei til å bombe konvoiene til Murmansk. Spennede og godt fortalt!
Mo Yan: Hvitløksballaden
Den kinesiske forfatteren Mo Yan fikk Nobel-prisen for to år siden. Ikke ufortjent! Hans tredje bok på norsk er like frodig og krass som de forrige. Også her blandes surrealisme og burleske opptrinn med krasse angrep på korrupte lokale partisjefer.
Gro Steinsland: Dovrefjell i tusen år
En flott anlagt utstyrsbok. Gro Steinsland viser i denne sterkt fotobelagte boka hvilken sentral plass Dovrefjell har i den norske historien og i de mytene om Norge og nordmenn som har oppstått gjennom tidene. Når utendinger i dag åkker seg over norsk dominans i skisporet skal de vite at navnet Norge kommer fra Nor, en person som kom på ski til Dovrefjell nordfra!
Jan Guillou: Ikke ville se
I sin stort anlagte bokserie om de tre fiskersønnene fra Bergen har vi kommet til 1940 og det er verdenskrig. Sverige er på tross av sin nøytralitet klemt mellom de krigførende. Dramatiske situasjoner inntreffer i krigsårene. Forfatteren legger ikke skjul på at det er mye sin egen familie og dens bakgrunn han skildrer.
Ellen Beate Wollen: Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster
En svært nyttig og viktig bok i klimatider som dette. Her får du på overbevisende vis demonstrert at det er atskillig mer nyttigere – og billligere! – å plukke de grøntvekstene som vokser på plenen utenfor den lokale RemaRimi-butikken framfor å betale i dyre dommer for langtvekkfrafraktet mat i plast, mat som du ikke har noen garanti for ikke er genmodifisert eller infisert med andre farlige stoffer. Uansett er plast farlig og ødeleggende for miljøet.
Du kan lese mer om årets bøker ved å klikke på ‘bøker’ under ‘kategori’ til høyre på forsiden.