Ola Innset: Franz Borkenau. Europa 1900- 1957. Dreyer forlag 2014.
Intet passer vel bedre en dag som dette da Hellas har fått seg en ny regjering etter at greske velgere har gitt europeiske maktmennesker og storkapital en skikkellig kilevink enn å skrive om denne boka og Franz Borkenau.
Ola Innset har gitt oss en grundig innføring i Borkenaus livsløp og det han sto for. Han gjør det med et glimt i øyet. Som overbevist sosialist og medlem av partiet Rødt sier han et han er blitt mer grunnfestet i sin overbevisning etter å ha studert Borkenaus skrifter.
Frans Borkenau var østerriker men dro i ung alder til Tyskland hvor han arbeidet noen år for Komintern. Så ble det et skisma, han ble fordømt av Stalin men engasjerte seg så i skrifter og foredrag om aktuelle emner, særlig i historie og ideologi. Særlig var han opptatt av borgerkrigen i Spania som han skrev flere skrifter om. Etter den annen verdenskrig fortsatt han sitt engasjement og dette førte ham over i CIA-finansiert virksomhet.
Ola Innset har særlig festet seg ved Borkenaus omfattende teorier om totalitarisme, politiske ideer med totalitært innhold, og hvordan fascisme og den form for kommunisme som ble praktisert under Stalin kunne få sterke likhetstrekk.
Ifølge Innset har derfor Borkenaus totalitarisme-teorier noe å gi oss, de kan hjelpe oss til å avklare noe som mange syntes å ha vært problematisk.
For oss i dag, og særlig etter det som har skjedd i Hellas hvor en gruppe maoister, kvinneaktivister og anarkister langt ute på venstrekanten i dag har dannet regjering, vil det ha stor nytte å trekke fram Borkenau og hans ideer.
Det nytter, tross alt, en sosial omveltning behøver ikke nødvendigvis ende i kaos og vold.