Kulturnyheter

Brent jord

Gyldendal_Jaklin_Brent_Jord_Forside_NY3Vi blir aldri ferdige med krigen. Mens høstens storfilm om kongens nei seiler opp som den mest besøkte i høst, foreligger denne boka av Asbjørn Jaklin om det som skjedde i det nordligste Norge i 1944-45.

Ut av hula når den Røde Hær frigjorde Varangerhalvøya
Ut av hula når den Røde Hær frigjorde Varangerhalvøya

Det er en lettelse må en si. For midt oppe i alt mylderet om krigen i Norge og i særdeleshet om gutta på skauen, foreligger nå en bok om det som skjedde i det nordligste Norge, den delen av landet som ble hardest rammet av krigshandlingene. Det å flytte fokus fra de dels pompøse heltehistoriene her sørpå over til der det virkelige var krig i landet og befolkningen bar de største offer, har lenge vært dypt savnet.

Asbjørn Jaklin: Brent jord – Heltene. Ofrene. De skyldige. Nord-Troms og Finnmark 1944-1945, Gyldendal 2016, 432 s.

Hammerfest 1944
Hammerfest 1944
En hel landsdel i ruiner
En hel landsdel i ruiner

Denne boka er ærlig og reell og beskriver det som skjedde uten å legge noe mellom. Jeg synes det derfor er sympatisk at Jaklin ikke legger noe mellom men åpent tar fram det ettertiden har etterlatt seg av negative tanker om finmarkingene, at de visstnok ikke orket å gjøre et arbeidsslag og samarbeidet med tyskerne. Disse holdningene passet fint inn som hånd i hanske i den gjengse holdning her hjemme om gutta-boys, at det var de i knickers som fløy etter flyslipp i Nordmarka, som var de virkelige heltene.

Vadsø
Vadsø

Dessuten spilte det inn at kimene til den kalde krigen allerede var sådd og mistenksomheten mot Sovjet-befrierne var derfor stor.

Den Røde Hær rykket inn i Finmark i 1944 og tyskerne flyktet hals over hode nærmest i panikk. Derfor bestemte de seg for å brenne landsdelen og tvangsevakuere befolkningen. Men ganske mange greidde å komme unna dette og overlevde i gruveganger og jordgammer.

Norske soldatrer i Kirkenes november 1944
Norske soldatrer i Kirkenes november 1944

Særlig dette er seinere skildret i i etterkant i bøker og på film (Brent jord i 1969).

Jaklin bringer også noen enkelthistorier fra evakueringen. Noen av dem gjør stort inntrykk. Den beretningen han gir om den helsemessige situasjonen bør settes en tykk strek under. Til og med opp til våre dager har saker pågått i rettsvesenet om uretter som er begått. Utvilsomt var forholdene for de som søkte ut i jordhytter, huler og gammer helsemessig svært dårlig. Også for de tvangsevakuerte var forholdene svært dårlige, eksempelvis på de båtene som fraktet dem vekk.

Jaklins bok er viktig. Det er på tide at helteglorien skifter farge.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …