Kulturnyheter

Carl Nielsen med Finsk Radio Symfoni Orkester

Carl Nielsen (1865-1931) Symfoni no. 1. Opus 7 
og Symfoni no 2. “De fire temperamenter” Opus 16
Finlands Radio Symfoniorkester, Dirigent Jukka-Pekka Saraste FINLANDIA-Records. ­ Warner Music

Nielsen23_SarasteUnder ledelse av dirigenten Jukka-Pekka Saraste har det Finske radio symfoni orkesterspilt inn Carl Nielsens symfonier nr. 1 og 2 på CD, den siste kalt De fire temperamenter. Det ligger et tiår mellom de to komposisjonene, hhv. opus 7 og 16, og med den andre var Carl Nielsens posisjon som Danmarks førende komponist befestet. Der hadde vært en merkbar symfonisk utvikling i hans komposisjons-arbeide. Mellom de to symfoniene hadde han ikke vært spesiell produktiv i opus numre, men til gjengjeld i store verk, bl.a. ble hans opera Saul og David urfremført umiddelbart etter den andre symfonien, i tillegg til komponeringen av hans tredje strykekvartett, og det store koral verk Hymnus Amoris. Selv satt han og spilte andrefiolin i Det Kongelige Kapell, under bl.a. Johan Svendsens ledelse, som også bl.a. dirigerte den første symfoni på urfremføringen med Det Kgl. Kapell, og med Danmarks Konge og Dronning og andre medlemmer av den kongelige familie til stede. Han måtte kalles opp fra sin plass blant andre fiolinistene, for applaus tre ganger etter urfremføringen.

Den andre symfoni med tittelen De fire temperamenter ble han inspirert til under et kro besøk i en sjællandsk landsby, hvor der hang et komisk bilde med denne tittel, der var i fire deler med de enkelte titlene, Den KoleriskeDen FlegmatiskDen Melankolske og Den Sangvinske. Dette moret det livlige selskap, og ga i ettertid Carl Nielsen inspirasjonen til hans symfoni.

Heldigvis lot han sig ikke inspirere til å spille ren programmusikk, som Nielsen helst ville unngå i symfonisk musikk. Orkesteret fremfører symfoniene godt, har sansen for de Nielsenske raffinementer, for meg, typiske fyn’ske stemning. Gode tempi, som gir de enkelte musikalske delene det de fortjener, gode solo innslag, og en fremdrift, som gjør at dette er blitt en god Carl Nielsen innspilning. Jeg håper at orkestret vil fortsette med innspilninger av Nielsens symfonier, og ser spesielt frem til evt. å høre Symfonia Expansiva, som er Nielsens tredje symfoni, med dette utmerkede orkester, som i år 2002 kan feire sitt 75års jubileum. Jukka-Pekka Saraste har nylig spilt inn alle Sibelius symfonier med orkestret på CD, en innspillning som er solgt i over 70.000 eksemplarer over hele verden.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …