Sukkerbomben handler om sukkerets innvirkning på menneskets biokjemi. At sukker er usunt, vet vi. At det kan settes i sammenheng med alkoholisme og utbrenthet, kan vel sies å være mer ukjent. Det rettes også et søkelys mot usunn mat generelt. De etterlyser mer forskning på sammenhengen mellom den usunne maten og galopperende samfunnsproblemer som depresjon, kronisk trøtthet, utbrenthet og selvmordstilbøyelighet. Dessuten forklarer de at det du spiser påvirker om du er glad og aktiv eller deprimert og motløs, rolig og tilfreds eller irritert og lett å erte opp. Det vi spiser påvirker hjernens produksjon av kjemikalier direkte.
En hovedkjerne i boken er at for mange mennesker i dag, er sukker en dop. Som det sies i boken, kan det for en del være like avhengighetsskapende som alkohol eller narkotika. Ethvert menneske er biokjemisk unik, og en del mennesker reagerer spesielt sterkt på sukker.
Boken forteller oss mye om kroppens biokjemiske følsomhet, om sukkerets virkning på hjernen, på kroppen og om sukkerfølsomhet hos enkelte. Videre presenteres løsninger for de sukkerfølsomme og til de som har et avhengighetsforhold til det.
Etter å ha lest boken, vil nok mange innse at de har et altfor knyttet forhold til sukker. Sukkeret er blitt en så stor selvfølgelighet, og i tillegg til brusen vi drikker og søtsakene vi spiser, finnes det så ufattelig mye skjult sukker i matvarer som vi ikke er klar over. Raffinert mat og hurtige karbohydrater er også noe vi har gjort oss avhengige av. Og visste vi for eksempel at:
“Hvitt raffinert mel, hvetemel og feks maismel og fint rugmel fungerer nesten som sukker i kroppen, siden kroppen lynsnart omdanner dem til glukose. Det skyldes at fibrene og de andre delene av såkornet som får kroppen til å jobbe lenge, er borte. Det eneste som er igjen, er stort sett bare ren stivelse.”
Til tider kan boken virke nokså dramatisk og “amerikansk”. Den er meget rett på sak. Beskrivelsene kommer med store bokstaver, og går rett inn. Budskapet er ikke til å ta feil av, og det er alvorlig og skremmende.
Uvitenhet er farlig. Det skjønner man med letthet etter å ha lest boken. Her er det mye å bli klok av, en bok til ettertanke og til inspirasjon – for et bedre liv. Dette er lesestoff for de som ønsker å lære mer om kropp og kosthold, om sukkerets skadevirkninger, om sammenhenger mellom hvordan vi føler oss, psykisk og fysisk, og det vi får i oss. Særlig viktig er det å vite mye om disse tingene om man har barn, men ikke minst er denne boken for de som er avhengige av og har et høyt inntak av sukker.
Det som kan løftes frem som positivt i blant bokens mange tunge erkjennelser, er at vi i høyere grad enn vi kanskje trodde, kan påvirke oss selv mer direkte. Selvhjelp er det beste. Vi kan spise oss mindre stresset, mer fornøyd, mer robuste og mindre uopplagt.
Sukkerbomben er skrevet av Bitten Jonsson som er sykepleier og Pia Nordstrøm som er journalist med helse og medisin som spesialitet. Jonsson har bygget opp Sveriges eneste behandlingssenter for folk som er avhengige av sukker. |