Kulturnyheter

De største pianistene – Arthur Rubinstein

Great Pianists of the 20th Century – Arthur Rubinstein
Chopin
innspillinger 1959-65 Philips 456 955-2

Pian_RubinsteinPhilips’ kjempeprosjekt med å presentere 100 pakker hver på to CD’er med århundrets største pianister er ikke bare en triumf for plateindustrien. Det er også en ypperlig dokumentasjon av vårt århundrets aktive musikkliv og fremste utøvere. De fleste store plateselskap har gått sammen med Philips om disse utgivelsene. Kulturspeilet vil bringe smakebiter fra noen av utgivelsene.

Man kan sikkert diskutere i det vide og det brede hvilken av dette århundrets pianister som fortjener å bli hedret med å være blant de ‘100 beste’. Men én ting er helt udiskutabelt: skal man nevne en håndfull av de aller fremste, vil Arthur Rubinstein være blant dem.

Arthur Rubinstein (1887-1982) var romantikeren og livsnyteren blant dette århundrets pianister. Med en glad apetitt på livet og en nesten forfinet bornet holdning gikk han gjerne på restaurant med venner som Picasso og Stravinskij etter sine konserter og holdt det gående med eksklusiv mat og de beste Havanna-sigarer til langt på daggry.

Hans utadvendthet – ‘Jeg er den lykkeligste mann jeg noengang har møtt’ – og sjarm gjorde han til en elsket konsertpianist.

Han står med bena i det forrige århundret. Født i Polen, studerte i Berlin og bosatte seg senere i USA.

Chopin sto hans hjerte nærmest og han er den pianist som sterkest forbindes med landsmannens musikk. Men alle romantikerne – og spansk klavermusikk – sto på hans repertoar. Selvfølgelig også Grieg, hvor mange av de lyriske stykkene og balladen ofte ble framført og som han også spilte inn i sin tid. Som Grieg-tolker var han unik, selv om det finnes dem i dag som vil mene at han kunne være noe vel fornem i sin handtering av brusende fossefall og viltre småtroll.

Denne CD’en presenterer hans Chopin-tolkninger. Opptakene er gjort etter at han fylte 70 år, men det kan ikke merkes (Hans siste konsert ble holdt i London i 1976, i en alder av 89).

Det er kjente og mer ukjente verk vi får høre. Vi spares for preludiene, men her er et knippe av det aller meste – mazurkaer, ballader, polonaiser og nocturner. Over det hele merkes pianistens fintfølende estetikk, og dette er vel grunnen til at Chopin og han kom så godt ut av det med hverandre: de eide vel sannsynligvis begge en forfinet bornerthet. Om Rubinstein vet vi det gjennom hans tolkninger, og om Chopin kan vi bare gjette oss til det gjennom den musikk han etterlot og det inntrykk han gjorde på sin samtid.

Av større verk hører vi den andre klaver sonaten, ballade nr. 4 i f-moll og ikke minst polonaisene i A-dur – den militære – og Ass-dur – heltepoloinaisen.

Summary in English

There will be a discussion who might be deserved to be called the pianist of the century. But there will be no discussion at all that Arthur Rubinstein will be among the 5-10 to be mentioned. Rubinstein (1887-1982) was the romantic who enjoyed life: ‘I am the happiest man I ever have met’. Standing with one foot in last century he was born in Poland, studied in Germany and lived in the US. Chopin was his favourite composer. But all romantic music was on his repertoire – even Grieg who he made some memorable recordings of. This CD presents his playing of Chopin, recorded in the respectable age of 70. We hear the second piano sonate – the one with the funeral march – and the big polonaises in A and A flat.

 

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …