Kulturnyheter

DEN BESTE MIDDELHAVSMATEN

Ferguson: Den beste middelhavsmaten, Utgitt: 2005, Forlag: Cappelen, Språk: Bokmål
Sider: 144, ISBN: 8202238811

ferguson_middelhavsmatBare få måneder etter at hennes forrige bok Ingredienser ble utgitt på norsk, er Clare Ferguson igjen klar med en ny bok. Denne gangen har hun i samarbeid med fotografen Martin Brigdale laget en lekker bok om maten rundt Middelhavet.

Den beste middelhavsmaten inneholder en samling fristende oppskrifter fra Italia, Spania, Hellas og Sør-Frankrike. Oppskriftene er enkle og lite tidkrevende, og alle ingrediensene er enkle å få tak i også her oppe i nord. Boken er delt opp i flere kapitler; Forretter, Hovedretter, Salater og grønnsaker, Pasta, brød og pizza og Søte fristelser, og er derfor lett å finne frem i.

Boken inneholder hovedsakelig fiske- og sjømatretter og fra området rundt Middelhavet. Men her er også flere kjøttretter og vegetarretter, og de fleste oppskriftene inneholder mengder av friske grønnsaker og urter. Her finner man for eksempel italiensk fiskesuppe, siciliansk tunfisk, provençalsk grønnsakform, bouillabaisse, spansk potetomelett, katalansk kikertsalat, souvlaki og mye annet.

Oppskriften på Kylling Stifado er kjempegod og retten er enkel å lage.
Oppskriften skal rekke til 4 personer og det gjør den. Det eneste jeg fant litt tungvint var at mengden urtekrydder ikke var spesifisert. Uttrykk som “en stor bunt frisk eller tørket rosmarin, oregano, timian eller en blanding” er ikke så enkle å forholde seg til første gang man lager en rett.

Jeg har også tappert forsøkt å lage paelle men calasparraris (paellaris)
var ikke å oppdrive hverken hos den lokale innvandrerbutikken eller i noen av daglivarekjedene i nærområdet. Dersom forfatteren hadde gitt alternativer til ingredienser som kan være litt vanskelige å komme over ville det gjort boken litt mere “brukervennlig”. Jeg bor tross alt i Oslo og føler at utvalget her vil være bedre enn mange andre steder i landet.

Middelhavsmat er noe som faller i smak hos de fleste – og fotografiene og oppskriftene i denne boken får en til å lengte etter sommeren, med lune retter og et glass vin på terrassen. Den anbefales på det varmeste!

Sonja M. Johansen og Hege Edvardsen

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …