Michael Connelly: Det femte vitnet, Gyldendal Norsk Forlag 2013, 486 s.
Michael Connelly har kommet med en lang rekke krimbøker på norsk. Hen er en svært populær forfatter, av noen til og med holdt fram som ‘verdens beste krim-forfatter’. Vel så store ord skal ikke vi bruke men at han skriver godt og at det er hold i fortellingene hans er det ikke tvil om.
Til å være amerikaner skriver han så ‘uamerikansk’ at bøkene hans er blottet for action og vold. Her er ingen biljakter eller skytedueller. Men spenning lager han! Av samtaler og rettsforhandlinger. Resonnementer og tanker.Gjort på en intelligent måte. Her kunne noen og enhver ha litt å lære!
Årets bok er hentet fra dagens finanskrise. Folk opplever at husene deres blir tvangssolgt for at bankene skal drive inn råtne lån. Denne gangen er det advokat Haller som står i fokus (han med baksetet på Lincoln’en). En av hans klienter blir tiltalt for mordet på en bankmann som har stått i fokus med salget av huset hennes.
Det er riktignok et fysisk overfall og en annen mindre voldsscene i boka. Men dette tar bare et par avsnitt. Resten er samtaler og tankevirksomhet. Det får oss til å undres: Hva gjør bøkene hans så drivendes fengslende og spennende? Kanskje fordi han utstyrer personene sine med vanlige folks egenskaper og henter den ytre handlingen fra alminnelige menneskers hverdag. Og i tillegg skriver godt. Alle de som likte Perry Mason på TV for noen år siden, vil glede seg også her.
En bokstavelig talt fengslende krimhistorie hvor mesteparten av handlingen finner sted i rettssalen. Fortellingen har snert og alvor og er som hentet ut fra dagens virkelighet.