Thomas Nykrog: Digital fotografering og bildebehandling., Oversatt av Morten Løberg, , Cappelen 2004
Thomas Nykrog er dansk og jobber som profesjonell forfatter og fotograf. Han har siden 1984 skrevet hundrevis av artikler om fotografering, reising og data for både danske og utenlandske blader og aviser. I 1991 begynte han å skrive reise- og fotografibøker for Politikens Forlag. Boken ”Digital fotografering og bildebehandling” kom første gang ut på dansk i 2001 og ble oppdatert i 2003. Den norske oversettelsen kom høsten 2004.
Boken er delt opp i fem deler: Bakgrunn, Utstyr, Praksis, Bildebehandling og Oppbevaring. Hver del er fargekodet, og rundt sidetallet er fargen markert. Dette gjør at det er lett å orientere seg i boka og det gjør det også mulig å bla frem og tilbake i ett kapittel som om det skulle vært en egen bok. Språket i boka er lettlest, selv der det er kompliserte tekniske forklaringer, og begynner på et nivå som burde være mulig for de fleste lesere å følge. På baksiden av boka står det da også at dette er en grunnbok. Boka er redigert på en måte som andre bøker med en kombinasjon av tekst og bilder burde følge. Teksten er delt opp i så små temaer at det aldri overstiger to sider, på den måten kan teksten leses i ett før leseren studerer bildene som hører til, uten at det er nødvendig å bla frem og tilbake. Når det gjelder bildene er de litt skuffende, fargene/fargegjengivelsen i boken er ikke helt på topp og den fremstår ved første øyekast eldre enn den er. Når det er sagt, så illustrerer de poengene i teksten veldig bra.
Den første delen i boken er på 22 sider og heter Bakgrunn. Her defineres og forklares en rekke sentrale begreper innen digitalfotografering. Dette er begreper som mange amatørdigitalfotografer bruker og må forholde seg til uten at de egentlig skjønner dem men det er sannsynligvis en nyttig gjennomgang for flere av oss. Noen eksempler på det som gjennomgås er: oppløsning, dpi, hvitbalanse og interpolering.
Del to er Utstyr og er bra lesestoff før innkjøp av utstyr. Her får leseren tips om hva som er viktig med et kamera, utover det alle har hengt seg opp i, nemlig antall piksler. Her er til og med oppskrift på hvordan kvaliteten på objektivet kan testes. Interessant lesing, men kanskje litt unyttig hvis kameraet allerede er i stua. Dessuten finnes det masse tester på Internet, der de fleste sikkert kan få mer informasjon enn det de selv klarer å finne ut av og få testet i butikken. Når det gjelder oppdateringen som er foretatt i 2003 fremstår den ikke helt gjennomarbeidet når forfatteren på side 9 påpeker hvor lang tid ti år er i denne verdenen for så på neste side å fortelle at han bruker seks år gammel programvare i eksemplene sine.
Tredje del, Praksis, kommer med tips til hvordan bilder fra ulike situasjoner kan bli bedre. Hvordan bildet kan ryddes, hvordan perspektivet kan utnyttes, hvordan blitsen brukes best mulig og andre triks som passer like godt til tradisjonell fotografering som til digital. Dette innebærer at de som allerede har lest en og annen fotografibok sannsynligvis har vært gjennom dette før, kapitelet egner seg derfor best til en nyfrelst fotograf.
Bildebehandling fyller fjerde del av boka. De vanligste funksjonene i bildebehandlingsprogrammer er enkelt og godt presentert og beskrivelsen i eksemplene er lette å følge. Forfatteren har valgt å bruke Adobe Fotoshop LE og Jasc Paintshop PRO i eksemplene sine. I dette valget ligger denne delen av bokas største problem, hvis leseren ikke benytter et av disse programmene er 80 sider av boka forholdsvis unyttige, det hjelper selvfølgelig at han har valgt to av de mest brukte bildebehandlingsprogrammene.
Den siste av delene er på 18 sider og heter Oppbevaring, og gir gode oppsummerende råd om hvordan det er best å beskytte de digitale ”negativene”.
Boka er en flott grunnbok, det er mulig det hadde vært lurt på presisere på forsiden at det er nettopp det – en grunnbok. For mange kjøpere av fotobøker er den nok for enkel og det er ikke sikkert at de som faktisk hadde hatt glede av den går til innkjøp av en så stor og dyr bok om emnet. Det beste hadde muligens vært å droppe kapitelet om bildebehandling og senket prisen med hundre kroner. Boken anbefales som julepresang til alle de som har kjøpt seg digitalkamera de siste par årene og som ikke ennå har kunnskap nok til å benytte seg av alle de nye mulighetene som dette verktøyet gir.