Kulturnyheter

Dristig

Kielland_NewSongMarianne Beate Kielland gjør et dristig valg med denne innspillingen. Vel vitende om at dette neppe vil nå høyest på bestselgerlistene presenterer hun nye sanger av i dag. Nålevende komponister presenterer sine nyeste verk.

Det er utfordrende å gjøre slikt all den stund denne sjangeren ikke nettopp er av de som slår hardest til i dag.

Marianne Beate Kielland: The New Song – Helge Iberg, Henrik Hellstenius, Håvard Lund, Edvard Hagerup Bull – Marianne Beate Kielland – mezzo sopran, Nils Mortensen – klaver LAWO LWC 1097 (2016)

Marianne Beate Kielland, arkivfoto: Kulturspeilet
Marianne Beate Kielland, arkivfoto: Kulturspeilet

For hundre og to hundre år siden var det anerledes. Da samlet man seg i salongene og hørte Lieder eller chansons, gjerne i sosial sammenheng. Dette var et fast mønster. I dag blir det helt anerledes. Hun inviterte tre komponister til å skrive for sang og klaver. De står helt fritt og deres uttrykk er vidt forskjellig.

Det er dette som er spennende med denne plata! Hun legger også på noen Gruk-viser av Piet Hein, tonesatt av Edvard Hagerup Bull for å fylle opp skiva.

Uten å være bundet av formelle hensyn kan dagens komponister utfolde seg slik de selv ønsker. Derfor blir uttrykket forskjellig – og besnærende. De får lagt mer til teksten enn det som er tradisjonelt. Spennvidden i uttrykket er større og solisten får mulighet til å gjøre bruk av stemmen på en helt annen måte enn det du er vandt til.

Utroligt spenstig gjort! Hun viser mot og vilje med en skive som dette. Fjær i hatten!

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …