Hanne S. Finstad: Eksperimenter for nysgjerrige sjeler, Cappelen 2004
Hanne S. Finstad er utdannet biokjemiker og er levende opptatt av å formidle det spennende og fascinerende ved faget sitt til dagens unge. Media har en tendens til å bli fremstille forskere som litt sære og innesluttede og Hollywoods vinkling med sine gale professorer og onde genier gjør ikke bildet mer nyansert. Dette gjør det svært viktig å ha mennesker som brenner for faget sitt og ønsker å bruke tid og energi på å formidle det morsomme ved forskning og et mer korrekt bilde av hva en forsker er.
Boken er delt inn i tre hoveddeler: Fantastiske celler, ville proteiner og sjefete DNA-molekyler. I hver hoveddel finner vi eksperimenter som kan vise alt fra hvordan cellen er bygd opp til hvordan du kan få se DNA’et til hvitløken i kjøleskapet. Boken gir en forklaring på hvordan vi oppfatter smak og viser hvordan du kan blåse opp ballonger ved hjelp av tørrgjær.
I fargede bokser finner vi mer bakgrunnstoff og adresser til nettsider for de mer interesserte. Til eksperimentene trenger man stort sett ikke mer enn det som finnes i kjøkkenskapet som eddik, sukker, salt og vann men enkelte av eksperimentene krever en rasjon eller to med godteri. Har du en streng godtepolitikk bør nok forskningsvirksomheten legges til helgene men på den andre siden man må kanskje ofre litt i forskningens navn.
Har du barn og ønsker å vekke interessen for et stadig mer aktuelt tema kan denne boken være en morsom presang. Selv om forfatteren ikke nevner det kan det være en fordel å ha et par voksne hender i nærheten så det kan jo bli en gave til hele familien. Det kan jo også være greit å ha noen inne-aktiviteter på lur til uværsdager og mørke vinterkvelder