Autentiske oppskrifter fra verdens mest berømte kjøkkener: Firenze, Oppskrifter og tekst: Lori De Mori, Foto: Jason Lowe, Hovedredaktør: Chuck Williams, Oversatt av: Bente-Lill og Terje Øygard, Schibsted, 2005, 192 sider
Autentiske oppskrifter fra verdens mest berømte kjøkkener: Firenze begynner med en kort innføring i byens kulinariske historie. Historisk har det florinske kjøkken to forskjellige opphav, aristokratiets overdådige og bøndenes enkle. Ironisk nok er det det siste som lyser sterkest på verdens gastronomiske himmel. Florentinerne ser på mat som essensielt og har som vane å snakke om mat mens de spiser. Boken gir tips om hvilke restauranter som serverer tradisjonell mat og en introduksjon til de beste matvarene fra Firenze. Her omtales salami og spekeskinke, olivenolje, de forskjellige kaffene (nå også velkjent på norske kaffebarer), viner, oster og brød uten salt. Sist men ikke minst den italienske isen, gelato, som er det eneste florentinerne spiser på gata.
Oppskriftene er på tradisjonelle retter og har et rustikt preg. Her er det madre familias mat som dominerer med utstrakt bruk av gode og ujålete råvarer, friske grønsaker og hele kjøttstykker. Hvite bønner er et hovedinnslag. Alle rettene kommer med en vinanbefaling fra området. Boken har egne kapitler for antipasta, primo (forrett), secondi (hovedrett), contorni (grønnsaksrett) og dolci (dessert). Jeg savner oppskrift på surdeigsbrødet uten salt som er brukt i mange av rettene. Ellers er råvarene ukomplisert å få tak i her hjemme, med unntak av noen få som sikkert er typisk italienske og noen som er sesongvarer. Morsomt med oppskriften på hvite bønner i tomatsaus, tidskrevende, men mye bedre enn dem på boks. Dessertene er lette og ukompliserte.
Boken er holdt i grønt og sammen med bildene av maten gir det et fristende og delikat inntrykk. Stemningsbildene er mange og gir et godt inntrykk av byen og menneskene som lever og spiser her.