Åsta Østmoe Kostveit: Ta til takke – Flatbrød, lefser og annen takkebakst, Samlaget, 2005, 136 sider

Forfatteren bak boken, Åsta Østmoe Kostveit, har tidligere skrevet Kors i kake, skurd i tre. Tegn og symboler i folkekulturen, Fuglen i folkekulturen og Kyrkja på Raulandsstrondi. Ta til takke begynner og slutter med historie og tradisjoner. Den har egne kapitler om kornet og utstyr. I mellom får vi lære om både lefser, flatbrød og annen takkebakst, akkurat som tittelen lover.
Ta til takke gir ingen indikasjoner på at takkebakst er en ny trend innenfor den gastronomiske verden. Den er en ærlig bok, uten fiksfakserier. Bildene er herlig naivistiske og jeg har spesielt sans for det ustylete kjøkkenet til Margit Røysland som har fått kaffigjest. En Harald Eia-fan kan finne mye å glede seg over når utstyret innebefatter rult og smikkedalt og lefsene skal nekas og gnikas.
Ta til takke er en koselig og morsom bok, men trendy er den ikke og godt er det.