Gro Steinsland: Dovrefjell i tusen år. Mytene, historiene og diktningen. Vigmostad & Bjørke 2014, 313 s.
Dette ordtaket er blitt symbolsk for Norge og vår nasjonale identitet. Det sier noe om at Dovre er midtpunktet i riket og at intet står så trygt og sikkert som Dovrefjellene. Det er oss selv. Det er slik vi vil se oss.
Gro Steinsland gir med denne boka et godt bilde av hva Dovrefjell har betydd for oss gjennom årene. Hun gir oss innsikt i historien og mytene. Ikke minst hvordan Dovrefjell har nedfelt seg i diktning og åndsverk. Hun går langt tilbake i tid og peker på at Dovre har nedfelt seg i de tidligst kjente mytene og fortellingene om vårt opphav og historie. Dovre var stedet hvor den første nordmannen som kom fra nord på ski, Nor, slo seg ned, slik det berettes om i den islandske Flatøyboka.
I mytene om Dovrefjelll nevnes det også i Snorre Sturlassons Heimskringla at Harald Hårfagre, han som samlet landet til ett rike, tilbrakte et ungdomår av sitt liv i Dovrefjell. I århundrene som fulgte har Dovrefjell stått sentralt både når det gjelder pilgrimsferder og kongenes signingsferder.
Gro Steinsland skriver i boka si også om historiske ferder over Dovre. Til slutt gir hun oss et lite streif innom den rike diktningen fra relativt nyere tid (1800/1900-tallet) som omhandler Dovre. Dette understreker den brede beskrivelse som gies av Dovres plass og betydning i norsk historie. Dovre er ikke bare navnet på en bygd øverst i Gudbrandsdalen. Det er synonymt med selve byggverket Norge, dets grunnfjell, fasthet og styrke.
På 1800-tallet ble Dovre og ikke minst Dovrefjell verdensberømt gjennom Ibsens versedrama om Peer Gynt. I følge Gro Steinsland var Ibsens dikt et oppgjør med det norsk-nasjonale og seg-selv-nok mentaliteten som i følge Ibsen klarest kom til uttrykk ved Norges unnfallenhet overfor den uretten som ble begått mot vårt nordiske naborike Danmark av tysk militærmakt i 1870.
Dette er en uvurdelig bok. Den er utstyrt med et vell av flotte fotografier og illustrasjoner. For en som har tilbrakt mange ferier som barn og ungdom i traktene rundt Fokstua og Vålåsjø og som senere har vandret rundt i fjellene her er dette en ekstra velkommen bok.