Kulturnyheter

Er det mulig?

Det første som slår deg når du bare har lest noen få linjer av denne sensasjonelle boka: er dette virkelig mulig? Er det sant? Er det etterettlig?

Luke Harding: Sammensvergelsen – hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det Hvite Hus, Press forlag 2017 313 s.

Luke Harding er britisk journalist i The Guardian som ikke akkurat er kjent som noen sensasjonsavis. Nå står han bak en bok som knapt kan beskrives: er dette mulig, er det sant?

Forfatteren sier selv at all informasjon som legges fram med basis i etterretningsrapporter og de hemmelige tjenester – som denne – ikke kan bedømmes etter skalaen «sant – usant», snarere «mer eller mindre sannsynlig». Det kan jo være en slags forklaring. Men samtidig fritar forfatteren seg selv for kildehenvisninger, dokumentasjon med mye mer. Bare den ting at henvisninger til avisoppslag ikke stadfestes med dato øker mistroen.

Derfor valgte jeg å lese boka som en thriller, en fiction. Spennende, interessant, men kanskje ikke helt pålitelig med hensyn til det faktiske innhold. Det faller kanskje mer på plass å se dette som en skrivekyndig journalists verk som med en viss erfaring og innsikt vet å trykke på de rette knappene og skape en fascinerende handling og salgbar historie.

Bare selve historien er i utgangspunktet så gal og utrolig at det er så å si umulig å feste lit til den: at Kreml skulle ha manipulert det amerikanske presidentvalget!

Men så er det den lille stemmen som hvisker i bakgrunnen: Hva har skjedd i virkeligheten og hva med mannen selv? Har ikkeTrump i løpet av sitt første år vist seg så å si uberegnelig, som et lite guttebarn du egentlig aldri vet hvor du har? Og som finner på det mest utrolige, ikke minst i form av uttalelser?

Og så har vi i tillegg det som vi vet har funnet sted: Okkupasjonen av Krim og krigen i Øst-Ukraina med forkledte soldater, avsettelsen av FBI-sjefen, avsløringen av den ene etter den andre i Washington med lugubre forbindelse, og Putin-regimets bevisste juks med dopingprøver ved Sotsji-OL. Arrogansen i det tidligere Sovjet-systemet som nå er arvet av Russland…

Harding går helt tilbake til 1980-tallet da han mente at Trumps forbindelser med daværende Sovjet oppsto. I alle årene som følger trekker han opp et illeluktende spor av oligarker, russisk mafia, kriminelle svindlere og finanshaier som følger Trump og hans folk hele veien.

Der står vi altså. Enten med en fantastisk godt skrevet fantasi-bok om noe som kunne skje, eller en nærmest spiondokumentar om noe som skjer i virkeligheten, utspiller seg for våre øyne den dag i dag. Det lar seg ikke skjule at boka er godt skrevet enten du velger det ene eller andre alternativet. Den faller lett å lese og den er spennende.

Så det er i hvert fall sagt.

Om vi velger det ene alternativet, er dette en alvorlig advarsel. Om hvor sårbart vårt demokrati er. Velger vi det andre, er det bare å si skrekk og gru!

Anbefalingene ligger med andre ord på en spennende og fascinerende bok. Sant eller usant.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …