Anna Røer: Asia – en kokebok, Utgitt: 2006, Forlag: Gyldendal, Språk: Bokmål, Sider: 171 sider, ISBN: 8205340412
Anna Røer er en kvinne som er usedvanlig glad i asiatisk mat. Hun har hele 11 års erfaring med å holde kurs i asiatisk matlaging. Og det sier ikke rent lite! Røer spiste chop suey på en kinesisk restaurant i Soho i 1959 – og falt pladask. Etter det var det ingen stans. I boken Asia har hun samlet sine beste oppskrifter fra Thailand, Malaysia, Vietnam, Kina og India.
Omslaget tilsier at dette er et fyrverkeri av en kokebok. Og det er det virkelig! Av utseende er boken fargerik og flott – og her finner vi de lekreste retter. Alle rettene er dessuten godt gjennomprøvd på kursene, og alle ingrediensene er å få tak i Norge.
I bokens innledning er det beskrevet de vanligste og mest anvendte typene frø, krydder, nudler, urter og ferdigsauser. Deretter presenteres oppskrifter fra hvert enkelt land på rekke og rad. Hvert kapittel innledes med litt generell informasjon rundt de vanligste ingredienser, spisevaner og tradisjoner. For eksempel blir Thailandsk mat gjerne dampet eller stir fried. I Malaysia bruker de mest kylling på grunn av den islamske og hinduistiske innflytelsen. I Vietnam bruker de ikke soyasaus, men fiskesaus. I Kina er mat sterkt knyttet til helse. Og i India har krydringen av maten sammenheng med de klimatiske forholdene.
Vi får også vite at thailenderne og malaysierne spiser med skje og gaffel, kineserne og vietnameserne spiser med pinner, mens inderne bruker fingrene.
Asia er en gjennomarbeidet kokebok. Her får vi oppskrifter på både varme og kalde retter, de fleste basert på biff, lam, kylling, fisk eller skalldyr. Men noen er også rene vegetarretter. Alle kapitlene inneholder dessuten oppskrifter på desserter, og som avslutning får vi oppskrift på en alkoholholdig drink. Fremgangsmåtene er kortfattede og svært enkle å følge. Hvis du er glad i asiatisk mat anbefales denne boken på det sterkeste!