Eva Knardahl – Store norske utøvere 1945–2000, vol. II
Edvard Grieg: Ballade i g-moll, op. 24 · Til våren, fra Lyriske stykker III, op. 43 no. 6 · Frederic Chopin: Impromptu no. 1 i Ass-dur, op. 29 · Nocturne no. 5 i Fiss-dur, op. 15 no. 2 · Mazurka no. 15 i C-dur, op. 24 no. 2 · Domenico Scarlatti: Sonate i D-dur, K. 33 · Sonata i G-dur, K. 13 · Halfdan Kjerulf: Frühlingslied, op. 28 no. 5 · Christian Sindning: Frühlingsrauschen, op. 32 no. 3 · Sergei Rachmaninov: Rhapsody on a Theme of Paganini, op. 43 (opptak 19.2.1982)*, Alle opptakene er utdrag fra NRK’s arkiver, Eva Knardahl – piano, Oslo-Filharmonien* · Mariss Jansons – dirigent*, Simax PSC 1831
Det var på tide at denne plata kom. For Eva Knardahl (1927 – 2006) er en ruvende skikkelse når norsk musikklivs historie skal skrives. Hun er ikke til å komme forbi.
Hun var et vidunderbarn som debuterte allerede som 11-åring. Siden ble det Minnesota hvor hun var i en årrekke. Da hun etter femten år vendte tilbake til hjemlandet var hun fremdeles en ungdom. Men nå skjedde det store ting. Først og fremst skal vi takke henne for den første komplette innspillingen av Griegs klaververk som hun gjorde for det svenske selskapet BIS på 1970-tallet. Siden satte hun sitt preg på det ‘kommende’ musikklivet i Norge ved å inneha stillingen som professor i kammermusikk fra 1980-tallet av. Gjennom hele denne tiden var hun solist med våre symfoniorkestre.
Vi har mistanke om at denne CD’en egentlig var et påskudd for å få gitt ut den fandenivoldske versjonen av Rachmaninovs Paganini-variasjoner som er et NRK-opptak fra 1982. For her spruter det! Merk tidspunktet, det er på denne tiden at Mariss Jansons og hans orkester i Oslo er i ferd med å legge verden for sine føtter med først de legendariske Tsjaikovskij-innspillingene på Chandos. Det er med andre ord et orkester og en dirigent i gryende verdensberømmelse som her fyrer løs med futt og kraft – og møter en kompetent solist i Eva Knardahl.
Hun sparer heller ikke på kraftsalvene og gyver løs på Rachmaninov som om det var et korthekkeløp. Elegant kamuflerer hun sine feilslag som om de var skrevet inn i notene. Det er en nytelse å høre både henne og orkesteret i dette stykket.
Men egentlig er CD’en gitt ut som en gestus til en av nasjonens store musikkprofiler siste halvdel av 1900-tallet. Samtlige av opptakene er hentet fra NRK’s arkiver. Når hun framfører Griegs Ballade er det altså i en annen innspilling enn den på BIS. Vi får også en frisk versjon av Sindings Frühlingsrauschen, merkelig at dette musikkstykket egentlig er så lite tilgjengelig på CD-fronten i dag.
Her er det masse grunner for å høre opptak av denne viktige personligheten i norsk musikkliv, det er ikke bare Mariss Jansons og Rachmaninov!