Kulturnyheter

Fenomenet Leif Ove Andsnes

I en alder av 29 år er norske Leif Ove Andsnes i dag ett av de heteste og mest spennende pianistnavn på den internasjonale arena. Allerede i flere år har dirigenter, orkestre, publikum, musikk-kritikere og plateselskap ytret sin dype beundring og respekt for denne klaverets mester. Hva er hemmeligheten bak Andsnes´ internasjonale suksess? Har han en kunstnerisk profil, spillestil og et repertoar som skiller ham fra hans mange kollegaer? 

Leif Ove Andsnes: kom, spilte og vant. Foto: Kulturspeilet/Kjell Moe
foto: Kjell Moe/Kulturespeilet

Fra Karmøy og ut i den store verden

Leif Ove Andsnes er født i 1970 på Karmøy, ytterst ute på Norges vestkyst. På Bergens Musikk-konservatorium studerte han med Jiri Hlinka og vant ganske snart flere store klaverkonkurranser inkludert Hindemith-prisen i 1987. Året etter – i en alder av 18 år – sloAndsnes ned som en bombe med Griegs a-moll konsert ved Festspillene i Bergen. Siden dengang har han vunnet internasjonalt ry som en fremragende klaversolist og kammermusiker. 

Andsnes har opptrådt med flere av verdens ledende orkestre inkludert Berlin-Filharmonikerne, Chicago Symfoniorkester, Cleveland Symfoniorkester, London-Filharmonikerne, Birmingham Symfoniorkester, Los Angeles Filharmoniske Orkester, Oslo-Filharmonikerne, BBC-filharmonikerne, Atlanta Symfoniorkester, Detroit Symfoniorkester, New York Filharmoniske og Philadelphia Symfoniorkester. Han har spilt under taktstokken til Mariss Jansons, Wolfgang Sawalisch, Neeme Järvi, Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund og Christoph Eschenbach

Fete platekontrakter og gjeve priser

Leif Ove Andsnes´ tidligste plateinnnspillinger var for Virgin Classics. Disse inkluderer Griegs a-moll konsert og en CD med Janáceks solo-klaververker, en innspilling som ga vår norske pianist en av hans to priser fra de tyske platekritikere (Deutsche Schallplattenkritik Preis). Videre omfatter Virgin-innspillingene Chopins samtlige klaversonater, samt av Chopins Mazurkaer op. 17 og fire av hans etyder, Griegs verker for klaver solo og en live-innspilling av Rachmaninovs 3. klaverkonsert med Oslo Filharmonikerne under ledelse av Paavo Berglund

Andsnes_Oslo2Høsten -98 – midt i den klassiske platekrisen – underskrev Andsnes en gylden platekontrakt med EMI Classics . I sin første innspilling på dette selskapet, som er en stor tolkning av Schumanns Sonate nr. 1 i fiss moll og Fantasi i C dur, siktet vår pianist seg inn på det sentrale og konkurranseutsatte repertoaret. 

FlygelI de siste to årene har Andsnes utelukkende gjort innspillinger for EMI Classics, og han har allerede opparbeidet seg en solid og imponerende diskografi. CD-slippene inkluderer komposisjoner for klaver solo av Janácek, Chopin (de tre sonatene), Grieg, Brahms, Carl Nielsen, Schumann, Haydn og et album der Andsnes vier seg fullt og helt til den norske klaverarven (Grieg, Tveitt, Monrad Johansen, Valen og Sæverud). Platen heter The Long, Long Winter Night

Andsnes´ konsert-innspillinger omfatter også Griegs og Liszts verker, denne gangen i samarbeid med Bergens Filharmoniske Orkester under ledelse av Kitajenko og en innspilling av Brahms´ 1. klaverkonsert sammen med Birmingham Symfoniorkester der taktstokken føres av Sir Simon Rattle. For denne innsatsen mottok Andsnes en av sine mange troféer; “Choc de la Monde de la Musique”. 

Hender_PianoOm ikke dette skulle være nok, så ble vår mesterpianist fra Karmøy høsten -97 plukket ut i konkurranse med 92 andre pianister fra hele verden og ble tildelt en av USAs mest generøse priser på over to millioner kroner. Denne prisen deles ut hvert fjerde år. Ikke uventet førte dette til innkjøp av nytt flygel som ble plassert i Lommedalen i Bærum. Her langt fra byens ståk og larm, i en gammel kirkebygning spilte Andsnes blant annet inn deler av sin CD med fem av Haydns klaversonater.

Stor kammermusiker

Flere av Virgin -innspillingene har gitt oss bevis for hvilken stor kammermusiker Andsnes er. For eksempel i samspill med Lars Anders Tomter på bratsj serverer han komposisjoner av Brahms og Schumann, og gjennom duetter med fiolinisten Christian Tetzlaff får lytteren en stor opplevelse av verker til Janácek, Debussy, Ravel og Carl Nielsen. 

Leif Ove Andsnes´ finfølelse og innlevelse som kammermusiker opplever vi blant annet gjennom hans samarbeid med barytonen Dimitri Kharitonov. På en CD fra EMI innspilt i år, kan vi lytte til 21 sanger av Sergei Rachmaninov. 

Som kammermusiker har vår norske stjerne-pianist gitt konserter ved Schauspielhaus i Berlin, Carnegie Hall i New York, Konserthaus i Wien og i Concertgebouw i Amsterdam. 

Smil_FlygelFestivaler og konserthus verden rundt

Innenfor Norges grenser viser Leif Ove Andsnessin store entusiasme for kammermusikk som kunstnerisk leder for Risør kammermusikkfestival. Etter 1999-festivalen besøkte Andsnes og hans festival-ensemble Wigmore Hall i London. Sammen med Det Norske Kammerorkester skapte han under Festspillene i Bergen i -97 furore med sin Haydn-tolkning.

Da Andsnes i 1992 debuterte som pianist ved “The Proms“, ble han hilst med enstemmig bifall og stor begeistring fra kritikerne. Hans innsats resulterte i invitasjon til å spille medFilharmonikerne – en anledning som ble overført av BBC i 1995. 

Leif Ove Andsnes´ konsertopptredener ved festivaler i Edinburgh og Schleswig-Holstein, Festspillene i Bergen og festivalen i Hollywood Bowl har avstedkommet de helt store overskrifter fra begeistrete kritikere. 

I de siste årene har Norges internasjonale klaverstjerne bokstavelig talt lagt store deler av verdens konsertlokaler for sine føtter. Han har gjestet USA, Japan og nærmest hver krok av Europa. For eksempel Frankrike har han tatt med storm. For sine plateutgivelser får han strålende kritikker. På en Mozart-konsert i fjor sammen med fiolinisten Christian Tetzlaff bergtok han Paris-publikumet i Louvres konsert-auditorium. 

Over_Piano1Heftig temperament 

I et avisintervju har Andsnes uttalt at “konsertlivet skal handle om liv og død!” En ganske så lidenskapelig uttalelse. Men disse ordene avslører litt om det engasjement vår unge stjernepianist har overfor kunsten. Personlig tror jeg at vi her toucher bort i noe av årsaken til at verden i den grad har tatt Leif Ove Andsnes til sitt bryst. Spesielt når vi lytter til hans mange innspillinger av romantikkens klaverarv, er det nettopp den dramatiske nerve som umiddelbart slår oss. Det er som han satser alt, uten sikkerhetsnett. Vi kan jo innbille oss at det kanskje er den nordiske friskhet og det norske vågemot som kommer frem i dagen. Sjøsprøyten og den barske vestlandsnaturen. Det er óg morsomt å notere at en annen pianist fra Karmøy – den nå 22-årige Hans Petter Tangen – ifjor vant førsteprisen i Den internasjonale Smetana-konkurransen i Praha. Konkurransen samlet ikke mindre enn 40 deltagere. Karmøy må utvilsomt være et gunstig sted dersom du har evner ved klaveret!

I et intervju Kulturspeilet gjorde med Andsnes tidligere i vår, uttalte han, “Det var naturlig for meg som ung pianist å plukke komposisjoner med store følelsesmessige og dynamiske utladninger og emosjoner.” Visst har Leif Ove Andsnes en fingerteknikk så det forslår, men det som frapperer meg mest, er hans store evne til å fargelegge tonen. I tekstheftet til hans CD med Carl Nielsens klaververker sier han: “Du må søke etter klangkvaliteter som strekker seg utover det som er typisk for klaverklangen. For eksempel i tredjesatsen fra Nielsens Suite op. 45 må du strebe etter en varm orkesterklang, og i suitens fjerdesats bør lytteren oppleve den kjølige distanse fra en blåserkvintett.” 

Høydepunkter i Andsnes´ CD-bunke

Personlig synes jeg at Andsnes´ tolkning av Carl Nielsens klaverstykker er noe av det aller ypperste vår norske mesterpianist har prestert så langt. På denne CD presenterer Andsnesmangfoldigheten hos Nielsen, og han gir en svært personlig og engasjert tolkning. Spesielt i Chaconne op. 32 viser Andsnes hvilken stor musiker han er. Kraft, varme, men også sensualitet og lyrikk oser av hans fremførelse. Han demonstrerer virkelig sin unike pianistiske touch. Andsnes sier selv – også i platens teksthefte – at han oppdaget denne komposisjon i en alder av tolv år, og at han umiddelbart ble oppslukt av den. Det er han fremdeles; “Dette er musikk av stor emosjonell kraft. Verket strekker seg utover grensene til klaveret som medium, samtidig som komposisjonen uttrykker sinnets indre irrganger. Klaververker er ofte skrevet uidiomatisk og stiller store krav til utøveren, spesielt når det gjelder å skape ulike klangfarger. I Nielsens Chaconne må man utøve stor fleksibilitet mht. touch fordi en enkelt ufleksibel og statisk tone ville totalt ødelegge den sensivitet i linjeføring og klangfarge som denne komposisjonen krever.” 

Jeg ønsker også å trekke frem Andsnes´ strålende interpretasjon av Fartein Valens Variasjoner for klaver op. 23 . Verket åpner med et ganske enkelt 12-tone-tema. Deretter følger tolv variasjoner over denne titaktsmelodien. Alle variasjonene er svært så ulike i stemning og karakter, og klaverstykket avsluttes med en bredt anlagt coda. Valens variasjonsverk er sammen med hans Klaversonate nr. 2 op. 38 betraktet som noe av det ypperste og mest krevende i norsk klaverlitteratur. Både i verkets polyfone linjespill og i farger og sprakende kraft folder Andsnes ut Valens klavervariasjoner i all sin prakt. Gledelig er det at vår norske mesterpianist gjennom sin Nielsen-CD og i sin “samle-CD” med Grieg, Tveitt, Monrad Johansen, Valen og Sæverud fremstår som en ypperlig ambassadør for nordisk klavermusikk. 

I tillegg til Nielsen og Valen er det etter min mening i Andsnes´ tolkninger av Brahms´ Klaverkonsert nr. 1 i d moll op. 15 og i Schumanns Klaversonate nr. 1 i fiss moll op. 11 og hans Fantasi i C dur op. 17 at Karmøyværingen viser sitt mesterskap. Dette er ikke mindre enn glitrende fremførelser. Åpningssatsen i Schumanns sonate Un poco adagio – Allegro vivace varer ikke i mindre enn 13.36 minutter og krever teknisk som følelesesmessig svært mye av pianisten. Andsnessvikter ikke i én takt! 

Veien videre

Leif Ove Andsnes har per idag ikke mindre enn 22 klaverkonserter på sin imponerende merittliste. Deriblant Schumanns a moll, Prokoviefs 3. og tre av Beethovens konserter samt komponistens koralfantasi. To av Haydns konserter fins allerede på CD, og Schumanns klaverkonsert er like rundt hjørnet. 

“Haydn er rå!” uttalte Andsnes i vårt Kulturspeil-intervju i vår. “Han er tragisk, men aldri melankolsk eller sentimental. Haydn er en komponist i mental balanse – musikalsk.” Jeg har lyst til – for egen regning å føye til at personlig opplever jeg at Andsnes selv er en pianist i mental balanse – musikalsk. Han er tross sine 29 år en svært moden kunstner, en person med stor personlig integritet og med bena plantet godt på jorden. Det er nok noe av årsaken til hans overbevisende internasjonale suksess. 

Som Andsnes uttalte i det samme Kulturspeil-intervju, ønsker han i tiden fremover bevisst å utvide sitt repertoar “i begge retninger”.“Det er blitt Haydn, Carl Nielsen, Janácek og Szymanovskij. Jeg har lyst til å strekke meg ennå lenger ut. Eksempelvis med mer Bach, mer Mozart og også med flere 1900-talls verk.” Vi her i Kulturspeilet ønsker bare å ønske ham lykke til i mange, mange år fremover! 

English summary

Leif Ove Andsnes was born in Karmøy, Norway in 1970. He studied with Jiri Hlinka at the Bergen Conservatory, winning many important piano competitions, including the Hindemith Prize in 1987. Since then he has rapidly established a reputation as an outstanding soloist. Andsnes performs with many of the world´s leading orchestras including the Berlin Philharmonic, the London Philharmonic, Philhamonia, Oslo Philharmonic, Cleveland Symphony, Chicago Symphony, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic and the Philadelphia Orchestra, and with conductors such as Mariss Jansons, Wolfgang Sawallisch, Neeme Järvi, Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund and Christoph Eschenbach. In 1992 his debut at the Proms was greeted with widespread critical acclaim and re-invitation to perform with the Philharmonia in a concert that was televised live by the BBC in 1995. He also enjoys a fine reputation as a recitalist, performing at many of the major concert halls worldswide. In the UK, he has played at the Edinburgh Festival and has made highly successful appearances at the London “Proms”. 

As a recitalist, Andsnes has appeared at the Schauspielhaus, Berlin, Carnegie Hall, New York, Konzerthaus, Vienna, and Concertgebouw, Amsterdam. He is also a great chamber music enthusiast and is Artistic Director of the Risor Chamber Music Festival in Norway. After the 1999 Festival Andsnes and the festival ensemble will visit London´s Wigmore Hall. Leif Ove Andsnes records exclusively for EMI Classics and has already built up an impressive discography including solo piano works by Janácek, Chopin (the three sonatas), Grieg, Brahms, Nielsen, Schumann, Haydn and an album of Norwegian music entitled The Long Long Winter Night . Concerto recordings include Rachmaninov No. 3 with the Oslo Philharmonic and Paavo Berglund, Grieg and Liszt with the Bergen Philharmonic under Kitaenko and Brahms No. 1 with Sir Simon Rattle (for which he received one of his many awards, the coveted French “Choc de la Monde de la Musique” prize – he has also received two Deutsche Schallplattenkritik awards). 

Jeg viser forøvrig til intervju med Leif Ove Andsnes i Kulturspeilet vår -99. Diskografi: 

Virgin Classics: 

Frédéric Chopin: Sonate nr. 1, op. 4, Sonate no. 3, op. 58, Sonate no 2, op. 35, 4 Mazurkaer, op. 17, Etyder fra op. 10 og 25. Nr. 7567-91501-2. 

Carl Nielsen: Chaconne, Suite, Fem Klaverstykker, Humoreske-bagateller. Nr. 7243 5 45129. 

Sergei Rachmaninov: Klaverkonsert no. 3, op. 30. 24354 51732.

EMI Classics: 

Robert Schumann: Klaversonate nr. 1 i fiss moll, op. 11 og Fantasi i C dur, op. 17. Nr. 24355 64142. 

Johannes Brahms: Klaverkonsert nr. 1 i d moll, op. 15 og 3 Intermezzi, op. 117. Nr. 24355 65832. 

Sergei Rachmaninov: 21 sanger. Nr. 24355 68142. 

The Long Long Winter Night. (Grieg, Tveitt, Monrad Johansen, Valen, Sæverud.) Nr. 24355 65422. 

Joseph Haydn: Klaversonater no. 30, no. 33, no. 24, no 32, no. 44. Nr. 24355 67562.

Berit Kvinge Tjøme

Sjekk også

Mariss Jansons

Fra St, Petersburg kom søndag den triste meldingen om at Mariss Jansons er død. Han …

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …