Kjell Westö: Svik. Pax forlag 2014 , 310 s.
Helsini 1938: Trusselen fra den økende konflikten ute i Europa kaster sine skygger inn over Finland. Landet opplever en kort tid fred men snart skal den annen verdenskrig velte inn over landet og forårsake hele to kriger over landets territorium i løpet av noen år. Men landet sliter ennå med sine interne skygger. Hva som hendte under og ikke minst etter borgerkrigen i 1917-18 mellom de røde og de hvite etterlater dype sår som ikke gror så lett.
Kjell Westös bok er første og fremst en politisk roman. Handlingen er lagt rundt advokaten Thune og hans kontormedhjelper fru Wiik. Thune er med i en onsdagsklubb hvor ledende forretningsmenn, kunstnere, advoktaer og leger møtes for å diskutere. Denne klikken er venner men har utviklet vidt forskjellige synspunkter. Thune blir selv overfalt og jult opp av folk som ikke liker hans liberale holdninger mens andre i kretsen tilkjennegir Hitler-sympatiske og jødefiendtlige holdninger.
Gjennom deres diskusjoner blir vi kjent med den dype splittelsen som er i det finske samfunnet i denne tidsepoken og hvordan borgerkrigen har etterlatt seg dype skår som har merket mange.
Slik sett blir vi kjent med de mørke sidene ved 30-tallets Finland, sider som dels er ukjente for oss. Dessuten, det å konfronteres med at det faktisk var konsentrasjonsleire i Finland for mindre enn hundre år siden, hvor uhyrligheter forekom, er sterk kost for de fleste av oss.
Det er fru Wiik som er handlingens akse. Hennes opplevelser i interneringsleirene etter borgerkrigen har satt varige spor i sinnet. Romanen inneholder beskrivelser av hennes grufulle opplevelser i disse leirene.
Det er dette som er noe av bokas styrke. Riktignok er det en fiktiv roman men de sidene den kaster lys over er opprørende og sjokkerende.
En flott bok som må leses, på tross av det dystre temaet.