Kulturnyheter

Gambe

JS Bach: Sonater for gambe og cembalo G-dur BWV 1027, D-dur BWV 1028 og g-moll BWV 1029, Trio d-moll BWV 583 og g-moll BWV 584, Cembalosonater a-moll BWV 967 og D-dur BWV 963, Mikko Perkola – gambe, Aapo Häkkinen – cembalo, Naxos 8.570210

bach_gambeGamben som instrument gikk ut på dato omtrent på Bachs tid. Celloen med sin langt rikere og bærende klang tok over. Men fram til da har gamben spilt en viktig rolle i musikkhistorien. Til tider var det et populært nærmest folkelig instrument som omtrent gitaren er i dag. Det fortelles at den tids leiesoldater dro i krigen med gamben over ryggen. Den var en velkommen følgesvenn om kveldene da man samlet seg for å fortelle historier og deklamere sanger og dikt.

Gamben har nemlig den unike egenskapen at den nærmest er et ‘snakkende’ instrument. Dens klangbilde nær celloen gjorde at man kunne oppnå noe nærmest lik stakkato og talende musikkfølge i barytonleiet. Hva passet vel ikke bedre enn en gambe til en litt grovere mannsstemme?

På denne CD’en får vi framført Bachs tre gambesonater, sammen med et par cembalosonater og noen trioer. Det er sympatisk og ypperlig framført av de to finnene Mikko Perkolaog Aapo Häkkinen. Hvis du lurer på hvordan en gambe høres ut, må du kaffe deg denne skiva. Dessuten må også spesielt framheves det fremragende cembalospillet. Mikko Perkola spiller på en gambe laget av Guy Harrison, Toronto 1998, etter modell av Michel Colichon, Paris 1691.

Og selvfølgelig er det Bachs musikk. Bare dette alene sier i grunnen det meste. Du vil selvsagt kjenne igjen strofer her og der, Bach levde jo på en tid da det var helt vanlig både å sitere seg selv som andre. Noe Tono var ikke i funksjon på disse tider.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …