Universitetets Aula 6.5.2003 Lutoslawski: Preludier og Fuge for 13 solo strykere, Gesualdo: Improvisatorisk sekvens over A vos omnes, Kari Beate Tandberg: Abstraktes Bild (uroppføring), Mozart: Sinfonia concertante Ess-dur KV 364
Det Norske Kammerorkester, dir. og fiolin: Terje Tønnesen, bratsj: Catherine Bullock, lyddesign (Gesualdo): Jan Bang
Det Norske Kammerorkester avsluttet sin jubileumssesong med denne konserten. Og fikk samtidig vist at spennet mellom den gamle musikken og dagens former ikke er stor.
Carlo Gesualdo (1560 – 1613) var en person som har gjort inntrykk på sin ettertid og ikke bare for sine komposisjoner. Av hans vokalkomposisjon A vos omnes har Terje Tønnesen laget et arrangement for strykeorkester. Samtidig er det foretatt lydsampling, slik at formuttrykket får et moderne preg gjennom elektroniske klanger. Men det er jo heller ikke elektronisk musikk i den forstand vi er vant til. Også klangmønsteret er innenfor komponistens ‘verden’.
Resultatet er forbløffende. Musikken får preg av noe tidløst. Av og til bæres vi hen til det store kirkerommet og av og til framstår Gesualdos harmonier i ‘ren’ form for strykere. Likesom konserten i Uranienborg kirke i høst hvor Vivaldis Årstidene også ble utsatt for klangbasert lyd – riktignok i konkrete former med tilnærmet fossefall og liknende – opplevde vi her en tilnærming til eldre tiders musikk som er fascinerende.
Gesualdo fulgte rett etter Lutoslawski Preludier og Fuge fra 1972, et samtidsverk som har sin spesielle plass hos orkesteret. Komponisten ledet selv en framførelse av dette verket med Det Norske Kammerorkester i sin tid. Dermed fikk vi også knyttet båndene til orkesterets eget jubileum og den plass som den da delvis norskbosatte samtidskomponisten hadde for vårt nasjonale musikkliv.
Urframføringen av Kari Beate Tandbergs Abstraktes Bild gjorde ikke samme inntrykk som de to forutgående verkene.
Som avslutning fikk vi en feiende Mozart hvor Terje Tønnesen og Catherine Bullock gjorde denne nærmest symfoniske konserten til en stor opplevelse, særlig annensatsen gjorde et sterkt inntrykk.