Kulturnyheter

Glødende

Scrjabin_Symf 3 & 4 PetrenkoDet gløder, skrev vi da Oslo-filharmonien bare for få måneder siden framførte disse to symfoniene. Nå foreligger CD-innspillingen. Om ikke den absolutte varme stemningen som en levende framføring kan gi gjjenspeiler seg på CD-rillene gir denne plata likevel en fornemmelse av hva vi opplevde på konserten 5. februar i år.

Petrenko på konserten 5.2. i år, foto: Kulturspeilet
Petrenko på konserten 5.2. i år, foto: Kulturspeilet

For uansett hvordan man oppfatter det, er dette musikk som har noe ekstraordinært i seg. Scrjabin var en religiøs mystiker. Han søkte det ‘overnaturlige’ gjennom musikken, som han gjerne så i farger. Han hadde en slags psykedelisk forestillingsverden som kommer opp mot det vi senere opplevde på 1960-tallet. Henry Miller beskrev eksempelvis Poème de l’extase som ‘et bad i is, kokain og regnbue’. Hans tredje og fjerde symfoni er sentrale av hans verk. De oppsto i det før-revolusjonære Russland i 1908. Symfonier i tradisjonell forstand er det heller ikke. Tonespråket er radikalt på vei mot tonalitetens ytterpunkter.

Scrjabin
Scrjabin

Oslo-filharmoniens innspilling med Petrenko er svært velkommen akkurat nå. Den kommer samtidig med at Oslo-filharmonien innleder et samarbeid med plateselskapet Lawo og åpner et CD-utsalg i sine lokaler i Konserthuset på gateplan. Og samtidig fotsetter arbeidet med å skaffe orkesteret en ny konsertsal. La oss heller ikke glemme det viktigste: dette er en topp innspilling med ‘glødende’ musikk framført av et orkester og med en dirigent i toppslag!

 

Alexander Scrjabin: Symfoni nr. 3 Le divine Poème, Symfoni nr. 4 Poème de l’extase, Oslo-filharmonien, dir.: Vasily Petrenko (opptak februar 2015) Lawo LWC1088

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …