Kulturnyheter

Grieg Trio med frisk Sjostakovitsj

Sjostakovitsj: Klavertrio c-moll op. 8, e-moll op. 67, Ernest Bloch: Tre nocturner, Frank Martin: Trio over irske folkemelodier
Grieg Trio: Sølve Sigerland – fiolin, Vebjørn Anvik – klaver, Ellen Margrete Flesø – cello Simax OSC 1147

Grieg_Trio99Det er en felles grunntone i disse fire klavertrio’en: en inspirasjon av jødisk folkemusikk. Ernest Bloch var den mest gjennomførte av disse: omtrent alt hva han skrev av musikk hadde et gjennomløpende ‘jødisk’ tonespråk i seg. Hos landsmannn Frank Martin er det jødiske element helt fraværende, derimot låner hans klavertrio øre til irsk folkemusikk. Sjostakovitsj’ store klavertrio i e-moll benytter seg av de samme jødiske folketoner han har benyttet seg av i senere verk som Fra Jødiske Folkesanger (1948).

Hovedvekten på denne CD’en er lagt på Sjostakovitsj’ klavertrioer. Den første i c-moll ble skrevet som 17-åring, rett før han komponerte sin første symfoni som ble gjennombruddet for ham som komponist. Vi finner det samme friske tonespråket og sjarmen i dette verket. Det er også tydelig å høre ekko fra hans Tre fantastisk danser.

Trioen ble lenge liggende ukjent fordi viktige takter var forsvunnet. I rekonstruert utgave ble verket spilt inn av Oslo Trio for femten år siden.

Trioen i e-moll ble til i krigsårenes beleirete Leningrad. Det innbrakte komponisten stor heder og han mottok Stalin-prisen for det i 1945. Det er stort anlagt verk, hvor særlig den lange sistesatsen med sin melankoli gjør inntrykk.

Ernest Blochs tre nocturner er lys, flagrende musikk, nesten impresjonistisk i uttrykket og med en viss schönberg’sk ånd over seg. Frank Martin er en komponist som tas mer og mer opp igjen i hjemlandet Sveits. Også han skriver i krysningsfeltet mellom tolvtonemusikk og impresjonisme og med godt fotfeste i den klassiske tradisjon. De to verkene av de sveitsiske komponistene står godt til hverandr.

Grieg Trio er et navn vi ofte finner igjen på plakaten ute i konsertsalene i Europa. Trioen er i dag vårt fremste ensemble i denne genreen. De har heller valgt en kosmopolittisk tilværelse enn å spille i hjemlandet. Dette gjenspeiles i repertoar-valget, som denne CD’en. Navnet til tross, dette er musikk som får oss til å åpne øynene for at det finnes flere perler enn de klassiske gjengangerne.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …