Kulturnyheter

Grill med glød

Rasmus Kjær: Grill med glød og fantasi, Oversatt av: Bodil Sunde, N·W·DAMM&SØN, 2005, 128 sider

kjaer_grillBoken er delt inn i åtte kapitler. I første kapitel beskriver Rasmus Kjær to forskjellige måter å grille på: direkte og indirekte. Den direkte er den hvor kjøttet ligger på en rist rett over grillkullet, sånn som for eksempel på en engangsgrill. Ved indirekte grilling ligger maten i midten av grillkullet med lokk over. Maten er ikke i kontakt med grillkullet. Indirekte grilling er mer skånsom og kan brukes til større stykker kjøtt og kjøtt med ujevn fasong. Kapitlet har også råd om planlegging, krydring/marinering og vedlikehold av grillen.

Neste kapittel inneholder seks menyforslag som er bygd opp av retter fra boken. Menyene antyder at dette er en bok for party-grilling fremfor ut-på-tur-grilling. Så følger kapitlene grillsauser og marinader, tapas og sommerdrinker, skalldyr og fisk på grill, fjærkre og kjøtt på grill, grønnsaker på grill og desserter og søtt på grill.

Det er tolv dressinger og marinader i boken, alt fra vanlige som pesto og aioli til mer spenstige som røkt ketchup og blekksprutblekk aioli. Oppskriftene kunne med fordel inkludert en antydning av holdbarhet.

Tapas er ikke egentlig grillmat, men er tatt med her sammen med drinker. Tapasrettene skal hjelpe med å korte ned den lange ventetiden. Limonade og sangria er blant de sommerlige drinkene det blir gitt oppskrift på.

I kapitlet om sjømat er det retter med østers, hummer, kamskjell, krabbe, blåskjell, tigerreker, miniblekksprut, sjøtunge, ørret, laks, tunfisk og kveite.

Fjærkre og kjøtt kapitlet har oppskrifter på alt fra perlehøne og svinekjeve til vanlig biff og koteletter. I alt er det fjorten retter. Grønnsaker på grill gir forslag til tilbehør til grillmaten. Det mest fantasifulle i boken er steking av madeleinekaker i silikonform på grillen, som er gitt i dessertkapitelet. Boken avsluttes med et register over rettene.

Hvis sporten grilling deles i to grener, verandagrilling og friluftsgrilling, er denne boken mest egnet for den første. Mange av oppskriftene blir drøyt komplisert uten kjøkkenet i umiddelbar nærhet. Dette til tross for at de fleste av bildene er hentet fra fjæra. Ellers ligger det meste av fantasien i grill med glød og fantasi i valget av råvarer heller enn i bruken av dem. Det er vel ikke alle som har åttearmet blekksprut, hanefilet og grisekjever liggende å slenge i fryseren?

Bildene i boken er lyse, luftige og lette og de får sommeren til å føles nærmere. 

Dette er neppe den mest omfattende boka som er skrevet om grilling, men den inspirerer i hvert fall til å komme seg ut og spise middag i det fri. Siden den legger opp til kullgrilling passer den bedre til familier med egen grillplass i hagen enn til urbane familier med borettslagsbestemmelser.

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …