Kulturnyheter

Grønne retter

Joanna Weir: årstidskjøkkenet – Våren , Grøndahl Dreyer 1998

Weir_ArstidskjNå er våren og forsommeren her. Man sår, kjøper planter – og luker ugress for den som har hage.

Den grønne bølgen tilsier at vi også skal tenke på miljø og helse. Mat er ikke bare mat. Det er også trivsel. Spesielt hvis man får bedre samvittighet av å vite at det man propper i seg både er sunt – og smaker godt.

På denne årstida er grønnsaker og urter på det mest velsmakende. De er friske, stinne av vitaminer og mineraler. 

Uhyrer som brennesle og løvetann er på denne årstida mat – og ordentlig mat som kan smake på det mest utsøkte.

Problemet med mesteparten av oversatte bøker om urter, vekster og grønnsaker er at det ofte tar utgangspunkt i andre klimatiske forhold.

Slik er det dessverre også med denne boka. Et sted nevnes riktignok løvetannblader og noen spenstige variasjoner med rabarbra men de andre delikatessene som naturen kan by oss i disse dager, nevnes ikke.

Derimot er boka full av eksotiske retter komponert av grønnsaker, urter og frukter som i hvert fall ikke har nordisk herkomst.

Alt etter som man ser det vel og greitt. For også dette setter tennene i vann. Oslo-boere kan f.eks. bare gå av T-banen på Grønland torg for å finne det rene Mekka av tilbud på frukt og grønt fra alle verdens kanter.

Disse rettene som boka fråtsende beskriver, er utstyrt med delikate fotografier, og det er nesten som tennene løper i vann ved å lese det.

Men jeg savnet brennesla.

 

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …