Annabel Langbein – Annabels kjøkken – lettlaget og lekkert, Versal 2006, 224 sider
Annabel Langbein er New Zealands mest kjente kokebokforfatter. Hun har gitt ut 12 kokebøker i hjemlandet og vunnet en rekke priser for bøkene sine. Hennes foreløpig siste bok – Annabels kjøkken – er den første som utgis på norsk.
Annabels kjøkken er en svært grunnleggende veiviser i hvordan man kan tilberede lekre retter med minimal innsats. Trikset hennes består i alltid å benytte ferske råvarer. Kvalitetshalvfabrikata uten skumle tilsetningsstoffer kan også være lurt å ha i skapet. Hun anbefaler oss nemlig å eksperimentere med ferdigkjøpte supper og sauser ved å tilsette ekstra ingredienser for å lage vår egen vri på det hele.
Boken inneholder oppskrifter på alt fra snacks og supper via salater og stekt og grillet mat til desserter. Annabels filosofi er å bruke enkle ingredienser og tilberedningsmetoder – og når man har gjort det noen ganger og føler seg trygg over grytene – kan man utvide repertoaret med ulike smaker og sin egen vri på hver rett. Ingrediensene hun benytter er enkle å få tak i selv for oss nordboere.
Det morsomme med denne boken er nettopp at du kan lage én basisrett – som for eksempel en suppebasis – og så kan du tilsette ulike smaker etter hvem du skal servere. Det kan være sjømatsuppe til venninnegjengen, kylling og soppsuppe til barna eller søt, thailandsk potetsuppe til familien en kald vinterdag. Og på en-to-tre er repertoaret tre ganger så stort.
Hun viser oss også en rekke retter vi kan tilberede på forhånd – som kan settes kaldt i kjøleskapet en dag eller to – for så å varmes opp igjen rett før gjestene ankommer.
Alle liker hjemmelaget mat – uansett hvor enkel den enn er. Og Annabels kjøkken er grunnleggende enkel – en bok absolutt alle burde klarer å følge!