Kulturnyheter

Gutteekspedisjonen

Erlend Loe: L, J.W.Cappelens forlag a.s. 1999 470 s.

Loe_LVær klar for en ny kultbok. Denne skildringen har slått utrolig godt an, og det er ikke for mye sagt at vi står overfor en helt ny trend i litteraturen.

Dette er boka om Erlend Loes gutteekspedisjon, tidligere presentert på høytidelig vis gjennom Dagbladet. Sammen med seks kamerater foretar han en ‘ekspedisjon’, en utflukt til en sydhavsøy og lever der noen uker.

Boka er en humoristisk parodi på Thor Heyerdahl. Bokas jeg-person, Erling Loe, har unnfanget teorien om at Sydhavsøyene kunne være befolket av skøytegående eventyrere. Bjørner, elg og pumaer dro ut på isen som han mente den gang måtte dekke Stillehavet, menneskene sto ut med skøyter under føttene.

Selvfølgelig finnes det hverken noe grunnlag for å tro noe slikt, eller en vitenskapelig teori som kan gi slike tanker fastere grunn. Men fabuleringen er morsom og intelligent, og danner en uhøytidelig innfallsvinkel til det sprelske stoffet.

Det blir en humoristisk lek med gutters oppfatning av de alvorlige ting, her forkledt som den Store Ekspedisjonen og Forskningen som setter Norge på kartet av de som “ikke bygde landet”.

Slik vrøvles og fables det vidt og sprøtt. Det er en ny trend vi står overfor: den ikke-høytidelige litteraturen som har evne til ikke minst å gjøre narr av seg selv og boltre seg i tidligere generasjoners pompøse og selvhøytidelige oppfatninger. Vi følger guttene fra start til mål, i blandet små betraktninger om samfunn, leveformer, jenter og gutters liv i det hele. Særlig er den lille fabelen om forskjellige samfunnsformer omplantet til det lille øysamfunnet ironisk og morsomt gjort, og hvis Loe har liknende satirer på lager til framtidige bøker har vi noe å glede oss til.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …