Kulturnyheter

Håkon Austbøs Debussy

Parkteatret 20.9.2005 Debussy: Les Preludes bok 1 og 2, Håkon Austbø – klaver, Henriette Slorer – dans.

Austbo_Hakon1Håkon Austbø har vendt hjem etter desennier i Nederland. Han markerer dette med en konsertserie med forrige århundres klavermusikk som han kjører på Parkteatret. Dette var den første konserten og han gjennomførte den med en nesten triumferende gjennomføring av Debussys PreludierHenriette Slorer hadde laget dansebevegelser til, noe som på grunn av musikkens ofte stillferdig karakter beveget seg i retning av pantomimen.

Konserten markerte seg også på to andre vis. Den var samtidig releasekonsert for Austbøs CD-innspilling av Debussys Preludier. Og Parkteatret hadde anskaffet et nytt staselig flygel, et tsjekkisk Bohemia som professor Jiri Hlinka hadde medvirket til å anskaffe.

Debssuys Preludier inneholder så å si alt. Det er smektende ‘hits’ som Piken med linhåret men også tyngre stykker som graver dypere. Ikke minst setter de en pianist på alvorlig prøve, her er nok av utfordringer.

Dette kunne man si at Austbø løste på mer enn tilfredsstillende vis. Men selv om han imponerte i de mest kraftfulle partiene hadde han også innlevelse nok til å servere oss Debussys mer innadvendte partier med balanse og nerve.

Dansen var lagt opp som en kommentar til musikken og den var heldigvis ikke for brå og utagerende. Debussy har ikke skrevet denne musikken for dans, selv om fristelsene har ligget der for mange. Men resultatet var heldig løst, for musikken og utførelsen av den fikk lov til å spille hovedrollen. I bok 2 var det såvidt vi registrerte dansen, men så var Henriette Slorer også ute av scenen lange perioder av gangen.

Det spørs likevel om kveldens seierherre var flygelet av merke Bohemia. Det losslitte kinolokalet på østkanten hvor inndekningen nærmest henger og slenger og hvor det serveres øl og vin i hjørnet, kan nå rose seg av å ha et instrument som selv Oslo Konserthus kan bli misunnelig på. Dette lover godt for kommende arrangementer og Ultima-festivalen som er like rundt hjørnet!

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …