Kulturnyheter

Halsbrekkende Paganini konserter


Nicolò Paganini (1782-1840):
Fiolinkonserter no 3 og 4
Solist: Ernö Rózsa
Slovakisk Radio Symfoniorkester, dirigent Michael Dittrich NAXOS

Paganini_FiolinkonsFiolinisten Ernö Rózsa tolker komponisten Nicolò Paganini’s (1782-1840) fiolinkonserter no 3, i E-dur og no 4 i d-moll på en ny cd for Naxos. Han ledsages på disse to innspillinger av Slovakisk Radio Symfoniorkester dirigert av Michael Dittrich.

Paganini ble selv sett på som den største fiolinist i sin tid, og hadde ry av hans samtidige for hans fremragende virtuositet, fargestrålende livsstil og angivelig i pakt med Djevelen. Uansett om hans konserter er mer blendende enn dypsindige, kan de smykke seg med en formidabel rekke av tekniske nyskapninger, der brakte en revolusjon inn i fiolinspillet. På denne CD hører vi de første innspillninger av de uavkortede originalversjoner av begge disse fiolinkonserter slik som Nicolo Paganini fremførte dem selv. Med solisten Ernö Rózsa er dette blitt særdeles gode innspillninger, både er dette musikalsk iørefallende og god frisk musikk, som blir fremført meget artistisk og virtuost.

Paganinis komposisjoner for fiolin forble upublisert under hans levetid, som en slags lagervare, som han selv kun hadde adgang til. Han skrev et stort antall musikk for fiolin og orkester, innkluderet 6 fiolinkonserter, av hvilke vi altså på denne CD hører to meget representative eksemplarer på hans trolske fiolinkunst.

“A la Paganini”

Paganini komponerte sine fiolinkonserter no 2, og no 3 under et opphold i Napoli i 1826, men no 3 ble først urfremført 24. Juli 1828 i Redoutensaal i Wien. Paganini hadde akseptert en invitasjon fra prins Metternich til et besøk i Wien. Konserten var kun en av ialt 14 lukrative konserter som Paganini ga under sitt opphold. Publikums entusiasme, som også Franz Schubert deltok i, var enorm, og startet en mote med alt “a la Paganini”.

Fiolinkonsert no 3 i E-dur

Fiolinkonserten inneholder all den tekniske oppfinnsomhet, som Paganini var en mester i, utstrakt oktav spill, virtuose tiendedels passasjer, spill på doble strenger ofte i det høyeste register. Kunstlete harmonier, bue stacatospill og venstre hånds pizzicato, som på denne innspilling er tatt godt vare på, uten forkortninger eller forenklinger, slik som det iblant har vært gjort. Alle kadenser på denne cd er av Ernö Rozsa, i den rette stilen. Det første tempo starter med en langsommere introduksjon i hvilken dynamiske kontraster er innkalkulert for å fange oppmerksomheten blant publikum, i beste Paganini stil, men dette klinger godt, og der er mye godt å glede seg over.

Fiolinkonsert no 4 i d-moll

Ble urfremført i Frankfurt 26. April 1830, den var skrevet det samme året. Denne konserten er mer lyrisk enn sine forgjengere, den følger det vanlige mønster med en orkesterinnledning som presenterer de to hovedelementene i de første satsen. Den høytidelige åpningen blir fulgt av mer lyrisk materiale, som innrammer de to elementer av det første partiet, og baner vei for solistens første innsats. Hvor det først virker som om solisten viderefører det musikalske grunnlag lagt i åpningen, men som han behandler med stor eleganse og personlighet, som er relatert til den lyriske andre satsen. 

Ernö Rózsa

Den ungarske fiolinsten Ernö Rósza ble født i Romania i 1970, og ble tysk statsborger i 1993. Han har vunnet en rekke priser, den første så tidlig som i 1982. Sir Georg Solti er en av de musikkapasiteter som har hjulpet det unge fiolintalentet på vei. Hans bemerkelsesverdige Paganini -innspillinger med Slovakisk Radio Symfoniorkester og konsertturneer med dette repertoar er bemerkelsesverdige, og flere innspillinger er planlagt. 

Slovakisk Radio Symfoniorkester 

Orkestret ble grunnlagt i 1929, som det første profesjonelle musikkensemble som skulle ta seg av de musikalske radio behov i Slovakia. For det ledende plateselskapet HNH International Ltd, som er moderselskapet til Naxos og Marco Polo, har orkestret så langt spilt inn over 140 CD’er. Orkestret har gjennomført en rekke suksessfylte ture i Europa, så vel som i Japan, Korea og Hong Kong.

Michael Dittrich

Var opprinnelig fiolinist i Wiener Symfonikerne siden 1970, hvor han ble influert av bl.a. dirigenten Hans Swarowsky. Som ble fulgt opp med dirigentstudier ved Musikkhøgskolen i Wien under Karl Österreicher og Otmar Suitner. Med Franco Ferrara og gjennom sitt vennskap med Carlo Mari Giulini. Han etablerte i 1977 Ensemble Bella Musica, med hvilket han har turnert i Europa og Amerika. Prisvinnende innspillinger ble fulgt opp av invitasjoner til å gjeste som dirigent i Europa og Japan. I 1989 debuterte han med Moskva Filharmonikerne, som førte til et videre samarbeide med orkestret. I 1995 beæret Wiener Symfonikerne ham med Den Gyldne Bruckner Ring.

Nicolò Paganini

Paganinis populære rykte bygger alltid på hans fenomenale teknikk som fiolinist, koplet med en “showman”s evne til å dominere et publikum og til å forbløffe de som hørte ham med overraskende virtuose ferdigheter. Hans spill virket som en inspirasjon til mange andre utøvere i det 19 århundre, f.eks. til Chopin klaver etuder, og til Franz Liszt materialet til hans Paganini studier som han skrev i 1838. Paganini var født i Genoa i 1782, hvor han lærte fiolin av sin far, en amatør, fulgt av en fiolinist i det lokale teaterorkester, og senere av den mer kjente solisten Giacomo Costa. Paganini døde i Nice i 1840.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …