Oslo Konserthus 27.11.2005 Händel: Oppstandelsen (La Resurrezione), Ditte Andersen – sopran, Mona Julsrud – sopran, Ann Hallenberg – alt, Magnus Staveland – tenor og Sebastian Noack – bass, Det Norske Kammerorkester, ledet av Fabio Bondi

Oppstandelsen eller La Resurrezione som verket er bedre kjent som, er Händels mesterverk fra sin ungdomstid. Han skrev det nesten to timer lange oratoriet knapt over tyve år gammel da han oppholdt seg i Italia. Det er et ungdommelig Händel-verk fullt på høyde med det han laget noen tiår senere da han etablerte seg som 1700-tallets Lloyd Webber i London med det ene suksessfulle oratoriet og operaverket etter det andre.
Men allerede i 1708 evnet Händel å skrive musikk av høy kvalitet. I dette verket finner vi de samme elementene som senere gjorde Händel så umåtelig populær som oratorie-komponist. Det er storslått i formen og breddfullt av lett fengende melodier. Det preges også av en ungdommelig friskhet. Verket ble komponert på den tid da paven hadde forbudt all framførelse av opera. Komponistene tydde derfor til oratoriet i stedet. Men det er bare navnet som skiller det fra en opera som framføres konsertant. Paven så kanskje dette og forlangte at kastratsangere skulle inn som solister i stedet for kvinner.
Det var ingen kastrat på podiet i Oslo Konserthus i går. Derimot et lag med sangere som flott bar fram det sanglige budskapet som knytter seg hva som skjedde dagene etter korsfestelsen av Jesus. Paven var sikkert ikke alene om å reagere på at oratoriet starter med en scene utenfor helvettes porter med en engel og Lucifer. Så bokstavelig gjorde man det for 250 år siden. Det var ikke rart at den tids religiøse fundamentalister kunne få hakeslepp!
Den nye norske tenoren Magnus Staveland overbeviste sterkt i sine partier og fikk godt følge av de øvrige solistene Ditte Andersen, Mona Julsrud, Ann Hallenberg og Sebastian Noack. Som leder av oppføringen hadde Det Norske Kammerorkester sikret seg ingen ringere enn Fabio Bondi som også spilte solistpartiet fra sin fiolin. Det Norske Kammerorkester var for anledningen forsynt med en rekke barokkinstrumenter, som viola da gamba, theorbe og i starten hørte vi også barokktrompeter.
Stor stemning med Händel i Konserthuset i går. Det var i grunnen litt merkverdig at ikke flere fant veien dit. Men for oss som overvar ble det en varm og god opplevelse. Händels sluttparti ble sittende i oss lenge. Det ble også tatt da capo av de medvirkende for en begeistret sal.