Kulturnyheter

Herlig! Herlig!

Halstvedt_ProfessorHansenTor Halstvedts nærmest rabulistiske bok er herlig lesing. Her gir han seg i kast med raljering av noen av våre fremste samtidsfenomen, som eksempelvis reality-show. Men andre typiske trekk ved vårt samfunn drar han også opp, eksempelvis det sosialdemokatiske vellykkete samfunnet hvor alle har det materielt godt og hvor det tilsynelatende ikke er problemer, men hvor er friheten? Også andre sider taes opp, som trange religiøse sekter.

Han tar seg også en tur innom Peer Gynt og forener dette med allegorier over Dovregubbens hall og den grønnkledte samtidig som biter av Ibsens dikt På viddene siteres. Til alt overmål legges Henrik Ibsen som person inn i handlingen.

Sterkest er raljeringen mot folks tanketomhet og det vanvittig tankemønsteret som ligger bak reality-showene på TV.

Tor Halstvedt: Professor Hanséns tapt kjærlighet, Commentum forlag 2016 200 s.

Hans hovedperson er en ufordragelig fyr av en selvopptatt Blindern-forsker. Han lar denne personen være inngangsporten til handlingen. Innledningsvis lar han et par av hovedpersonene slippe til med egne ord, dette var noe av det jeg synes fungerte aller best, det skulle bare fortsatt!

Tydeligvis er dette en bok han kunne ha jobbet uendelig med, eller som har eksistert lenge som utkast hvor han bare kunne putte på biter etterhvert som inspirasjonen til løyer har meldt seg.

Uansett var det morro!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …