Bach: Partita nr. 5 G-dur BWV 829, Goldberg-variasjonene BWV 988
Glen Gould – klaver (1954/1955), Naxos 8.111247 ADD
Denne innspillingen fra 1955 – opprinnelig gitt ut på Columbia – gjorde ikke bare Glen Gould til en legende. Den førte også til at et av Bach’s mest sentrale verk nå fikk den plass i musikkhistorien som det fortjener. Goldberg-variasjonene ble på mange måter et nyoppdaget verk to hundre år etter at det ble skrevet og dette kan vi takke Glen Gould for.
Selvfølgelig var det foretatt både innspillinger av dette verket tidligere, også for klaver. Men med Glen Goulds innspilling – og konserter i USA – fikk man for alvor øynene og ørene opp for storheten i dette verket. Hans klaverspill var også spesiell i og med at han spilte det ut fra hvordan vi i vår tid kan tenke oss å tolke et klaververk med skifte i tempo og forskjellig vekt på intensitet og styrke som klart skiller han fra å se på Bach som en matematisk ‘maskin’-komponist. Du hører med andre ord ingen tolking av Bach etter symaskin-prinsippet.
Men det viktigste i Glen Goulds tolkning var at han transformerte et verk for cembalo til klaver, et instrument som ikke eksisterte på Bachs tid. På denne måten meldte han kraftig fra at musikken var universell, den står over alle tidsepoker og den har en kraft i seg selv uansett hvordan vi velger å framføre den. Stikk i strid med de siste tiårs store trend med tidsriktige innspillinger og historisk gjengivelsespraksis med andre ord.
Glen Gould fikk med sin USA-debut og denne innspillingen umiddelbart status som en verdensstjerne. Han ble myteomspunnet og gjorde en rekke store konserter og innspillinger. Men ikke noe av det han gjorde kommer opp mot Goldberg-variasjonene anno 1955. Med dette skrev han plass i musikkhistorien – og gjorde fader Bach like stor tjeneste som Mendelssohn gjorde hundre år før han.
Derfor er det sterkt fortjenestefullt at Naxos i dag gir ut denne opprinnelig Columbia-innspillingen på nytt. Columbia eksisterer som kjent ikke lenger, restene av det er mer eller mindre på japanske hender. Du har med andre ord ikke noe valg, dette er en musikkhistorisk innspilling!